Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΑΝΑΔΑΣ: Δεσμεύεται νά συμβάλει στήν καταπολέμηση τού ISIS γιά 6 μήνες κατ 'ανώτατο όριο

2014-10-04 18:36
Με Laura Payton, CBC News

 

ISIS σχέδιο μάχης που παρουσιάζονται στο Κοινοβούλιο
 

ISIS σχέδιο μάχης που παρουσιάζονται στο Κοινοβούλιο 3:20

Καναδάς προσφέρει μια εξάμηνη αποστολή της εναέριας μάχης, αλλά όχι στρατεύματα εδάφους, για την καταπολέμηση της ισλαμικής τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα. 

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή ότι η συμβολή του Καναδά θα περιλαμβάνουν μία CC-150 Polaris air-to-air αεροσκάφη ανεφοδιασμού, δύο CP-140 Aurora αεροσκάφη επιτήρησης και τα απαραίτητα πληρώματα αέρος και προσωπικό υποστήριξης. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, δήλωσε ο Καναδάς προσφέρει μέχρι έξι CF-18 μαχητικά αεροσκάφη για την αποστολή, καθώς και ένα ειδικό αεροπλάνο αερογέφυρα για να ενισχύσει τον ανεφοδιασμό, επιτήρηση άπό αέρα και της δυναμικότητας μεταφοράς των μελών της συμμαχίας.

Harper δεσμεύτηκε να χτυπήσει ISIS ", όπου - και μόνο όταν - Καναδάς έχει τη σαφή υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας." Αυτό δεν περιλαμβάνει τη Συρία αυτή τη στιγμή, είπε, αλλά ο Καναδάς θα επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές του ώστε να συμπεριλάβει τη Συρία, αν αυτό αλλάζει.

Harper, δήλωσε επίσης ο Καναδάς επεκτείνει την ανάπτυξη μέχρι 69 στρατιωτικούς συμβούλους βοηθώντας τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ, εκ των οποίων 26 βρίσκονται στο έδαφος. Αυτή η αρχική εγκατάσταση των 30 ημερών ορίστηκε να ολοκληρωθεί έως το Σάββατο.

NDP Leader Tom Mulcair στο ISIS αποστολή κίνησης

NDP Leader Tom Mulcair είπε η Βουλή την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ πρέπει να κάνει περισσότερα για να κάνουν την υπόθεση για μια καναδική ρόλο σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ISIS. (Adrian Wyld / Canadian Press)

Η αποστολή απαιτεί περίπου 600 στρατιώτες, σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το CF-18 αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι σαφές πότε οι πρώτες καναδικές αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσε να συμβεί.Αλλά André Deschamps, ο πρώην διοικητής της Royal Canadian Air Force, είπε CBC News την Πέμπτη ότι ο Καναδάς πέταξε το πρώτο περιπολικό του αέρα πάνω από τη Λιβύη το 2011, μόλις 48 ώρες μετά το CF-18 απογειώθηκαν από Μπάγκοτβιλ, Que.Έχασαν την πρώτη βόμβα τους μέσα σε 72 ώρες από την έξοδο από τον Καναδά.

Οι αντάρτες αυτοαποκαλούνται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και η Συρία έχουν σάρωσε σε τμήματα της περιοχής, τη διεξαγωγή μια βάναυση εκστρατεία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλων κατοίκων.ISIS, ή ISIL, όπως είναι επίσης γνωστό οι μαχητές, έχει προσελκύσει ξένους μαχητές στο σκοπό τους, συμπεριλαμβανομένων των Καναδών.

NDP Leader Tom Mulcair δεν απέκλεισε ρητά την υποστήριξη της αποστολής, αλλά είπε ότι ελπίζει οι ερωτήσεις του, απάντησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα, και η εν λόγω μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας και της διπλωματικής θα πρέπει να έρθει πριν από μια στρατιωτική επίθεση.

Mulcair εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να κολλήσει σε ένα «τέλμα» στο Ιράκ 10 χρόνια από τώρα, και 20 χρόνια μετά τη μείωση να ενταχθούν στο τελευταίο πόλεμο στο Ιράκ.

NDP αποστολή φόβος να επεκταθεί στη Συρία

Mulcair είπε ότι ανησυχεί ο Καναδάς θα μπορούσε να καταλήξει να βομβαρδίζουν τη Συρία, χωρίς η κυβέρνηση πηγαίνει πίσω στο σπίτι για περαιτέρω συζήτηση.  

Σε συνέντευξή του στον αέρα Σάββατο στις 9 π.μ. στο CBC Radio είναι Η Βουλή, ο ηγέτης της ΕΑΣ είπε ότι «κανείς δεν μαθαίνει τα μαθήματα" από τα τελευταία 12 χρόνια στην περιοχή γύρω από το Ιράκ και τη Συρία.

«Είμαστε δυνητικά να κάνει ακριβώς ό, τι αυτό το φρικτό, αποτρόπαιο, περιφρονημένος ομάδα μας θέλει να κάνουμε;»- Ομάδας των Πρασίνων Elizabeth May

"Το διάλειμμα-εκτός, το φρικτό εμφύλιο πόλεμο ... έχει σχέση με αυτό, έτσι ώστε άμεσα ή έμμεσα, θα πάμε για την περάτωση βοηθώντας το καθεστώς Άσαντ [αν Καναδά βόμβες ISIS στη Συρία]. Νομίζω ότι αυτό είναι μια τραγωδία, καθώς , "Mulcair είπε ο Chris Hall της ΚΤΚ.

Mulcair τιμώρησε επίσης Harper για την παραπομπή στην εκλογή, όταν προτρέποντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κίνηση.Harper είπε στην ομιλία του ότι «δεν υπάρχει σπάνια πολιτική ανάποδα στην υποστήριξη κάθε είδους στρατιωτική δράση, και λίγο πολιτικό κίνδυνο σε αντίθετες αυτό."

Mulcair αποκάλεσε αναξιοπρεπές για Harper "για να αποδώσουν τα κίνητρα με αυτόν τον τρόπο," και είπε ότι ήταν «ατυχές ρητορική για μια ημέρα όπου θα πρέπει να έχουν ανύψωση τον τόνο και τη συζήτηση στη Βουλή."

Παρά την προτεινόμενη προθεσμία και η έλλειψη των χερσαίων δυνάμεων, των Φιλελευθέρων Leader Τζάστιν Τρουντό είπε ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει την αποστολή.

Πατημένο για συγκεκριμένους λόγους, Τρουντό είπε ότι είναι σαφές Harper "δεν είναι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης." Δεν μπορούσε να πει υπό ποιες συνθήκες το κόμμα θα υποστηρίξει μια αποστολή.  "Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει την κίνηση αυτής της πρωθυπουργού να πάει σε πόλεμο στο Ιράκ», είπε.

«Μικρή πολιτικού κινδύνου» σε αντίθετες στρατιωτική δράση

"Ο πρωθυπουργός στην κίνηση του σήμερα, στηρίχθηκε και πάλι τη ρητορική παρά τα γεγονότα και πληροφορίες. Δεν έχει σχέδιο, δεν έχει δικαιολογήσει την περίπτωσή του για να πάει στον πόλεμο στο Ιράκ, και ως εκ τούτου, το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν μπορεί να το υποστηρίξει», δήλωσε ο Trudeau.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης αναμένεται να έρθει Δευτέρα ή την Τρίτη.

Η πρόταση που κατέθεσε η Υπουργός Εξωτερικών John Baird καλεί τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμβολή "Canadian στρατιωτικά μέσα ... περιλαμβανομένης της ικανότητας αεροπορική επιδρομή για περίοδο μέχρι έξι μηνών.

Σημειώνει, επίσης, ότι «η κυβέρνηση του Καναδά δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στις επιχειρήσεις την καταπολέμηση του εδάφους."

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ για ISIS κίνηση

Ο πρωθυπουργός Χάρπερ τάσσεται υπέρ της κίνησης της κυβέρνησής του για να συμμετάσχετε σε μια αποστολή εναέριας μάχης ενάντια ISIS για μέχρι και έξι μήνες, στη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή. (Adrian Wyld / Canadian Press)

Harper επανέλαβε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η ISIS έχει "ειδικά στοχευμένες Καναδά και οι Καναδοί" από "προτρέποντας τους υποστηρικτές για να επιτεθεί Καναδούς," αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει κατά πόσο ISIS έχει την ικανότητα να το πράξουν.

"Αριστερά ανεξέλεγκτη, αυτή η τρομοκρατική απειλή δεν μπορεί παρά να αυξηθεί και θα αυξηθεί γρήγορα. Ως κυβέρνηση, γνωρίζουμε την τελική ευθύνη μας είναι να προστατεύσει τους Καναδούς, και να υπερασπιστεί τους πολίτες μας από εκείνους που θα κάνει κακό σε εμάς και τις οικογένειές μας."

Μια ηχητική καταγραφή από ISIS περασμένο μήνα κάλεσε τους μουσουλμάνους να σκοτώσουν "δύσπιστους" σε χώρες,  όπως ο Καναδάς , υποστηρίζουν την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμική αποστολή.

«Είναι αυτό που θέλουν να κάνουν;"

Καναδάς έχει ήδη συμβάλλει ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες και τις αερομεταφορές και των πυρομαχικών σε ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται ISIS μαχητές. 

Ομάδας των Πρασίνων Elizabeth May έκκληση για περισσότερο από μία ημέρα της συζήτησης, και είπε ότι υποστηρίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού, αλλά διαφωνεί με την αποστολή, γιατί βομβαρδίζουν χώρες δεν έχει βοηθήσει στο παρελθόν.

"Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα μαθήματα της ιστορίας, πριν πάμε σε πόλεμο και πάλι», είπε.

Δεν είναι αλήθεια ότι ο Καναδάς δεν ξεχωρίζουν από όταν φρικαλεότητες συμβαίνουν, May είπε, δείχνοντας σε μαζικές συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε άλλες χώρες όπου ο Καναδάς δεν προσπάθησε να βοηθήσει. Και, είπε, είναι δυνατόν ISIS προσπαθεί να προκαλέσει αντιπαράθεση με τη Δύση.