Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Θετικό κλίμα γιά τήν Έλλάδα διαπιστώνει ή Άγκελα Μέρκελ

2012-10-19 15:00

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυρία Μέρκελ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα και ενημερώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η κυρία Μέρκελ επεσήμανε στον Αντώνη Σαμαρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει και η ίδια στις επαφές που έχει με ευρωπαίους ομολόγους της. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία τις επόμενες μέρες.

Θετικό κλίμα για την Ελλάδα διαπιστώνει η Αγκελα Μέρκελ

Χθες, ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε προς τους ευρωπαίους εταίρους τις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, οι οποίες, όπως είπε, φέρνουν αποτελέσματα. Σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, τόσο στον δημοσιονομικό όσο και στον διαρθρωτικό τομέα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση των πιστωτών.

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί άμεσα στο σύνολό της και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας που έχει φτάσει σε «δυσθεώρητα επίπεδα», ενώ επεσήμανε το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και τις επιπλοκές που δημιουργεί. Υποστήριξε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια.

Θετικό κλίμα για την Ελλάδα διαπιστώνει η Αγκελα Μέρκελ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την πλευρά τους προχώρησαν στην προσδοκώμενη από την ελληνική πλευρά θετική δήλωση στήριξης.

Σε κοινή ανακοίνωση των 17 της ευρωζώνης, αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην συνεργασία της με την τρόικα, αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Οι επικεφαλής των κρατών-μελών του ευρώ επαινούν τις αξιόλογες προσπάθειες του ελληνικού λαού, ενθαρρύνοντας παράλληλα την χώρα μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της στο ενιαίο νόμισμα.

Οι 17 σημειώνουν ότι αναμένουν την έκθεση της τρόικας, ώστε στο επόμενο Eurogroup, να προχωρήσουν στις απαραίτητες αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στην εκταμίευση της δόσης.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Χ. Ρομπέϊ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις “αξιοθαύμαστες προσπάθειες” του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.

Σημείωσε ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , οι οποίος είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αφού ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.

Η δήλωση για την Ελλάδα στο ανακοινωθέν της Συνόδου:

«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και επαινούμε τις αξιόλογες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, (να υπάρξουν) ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι συνθήκες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν το μέλλον της στην ευρωζώνη».