Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πόλη: Οι Usual Suspects παίζουν "Παλέρμο" στη Θεσσαλονίκη

2014-09-15 17:27

Πηγή: thestival.gr 

Τον τελευταίο καιρό, η Θεσσαλονίκη καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Μικροί Πουαρό εμφανίζονται σε γωνιές της πόλης και προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να εξιχνιάσουν στυγερές δολοφονίες. Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του εγχειρήματος είναι η ομάδα Usual Suspects, καθώς τα Murder Mystery events που διοργανώνουν έχουν μετατρέψει απλούς θεατές σε εν δυνάμει ντετέκτιβ! Εσύ μπορείς να βρεις τον ένοχο;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στέφανος Κωνσταντινίδης (ή Στέφανος Konsta ή "The Professor") επέστρεψε από τη Σαγκάη μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Κάποιο Σάββατο, κάλεσε μερικούς φίλους για να παίξουν το γνωστό «Παλέρμο», αλλά η βραδιά είχε τόση επιτυχία, που μετά από λίγο καιρό έγινε συνήθεια. «Όταν η παρέα μεγάλωσε και ωρίμασε αρχίσαμε διάφορες νέες δραστηριότητες. Μια από αυτές ήταν το Murder Mystery. Περάσαμε τόσο καλά που αποφασίσαμε να το ξαναδοκιμάσουμε πιο οργανωμένα. Περνάμε καλά, γνωρίζουμε κόσμο, τρώμε καλά και λύνουμε μυστήρια σε γενικές γραμμές», λέει ο Στέφανος στο Thestival.gr, ο οποίος μάζεψε τους πιο ένθερμους παίκτες και δημιούργησε τους Usual Suspects. Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως «μια παρέα φίλων που διοργανώνουμε διαδραστικά παιχνίδια μυστηρίου. Μας ενώνει το πάθος μας για έναν διαφορετικό τρόπο διασκέδασης».

Murder Mystery: Θέατρο, παιχνίδι ή δείπνο;

Το Murder Mystery είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων, μια μίξη θεατρικής παράστασης και αστυνομικής έρευνας, με μία δόση καλού φαγητού και ποτού. Η επιτυχία κάθε εκδήλωσης βασίζεται στο καλό σενάριο και στην προετοιμασία των διοργανωτών(Game Master & ύποπτοι) καθώς και στη συμμετοχή των θεατών. «Στην πιο απλή μορφή του οι καλεσμένοι καλούνται να παίξουν κάποιο ρόλο και να εκπληρώσουν κάποιους στόχους. Ένας από τους καλεσμένους (ή περισσότεροι) είναι ο δολοφόνος που έχει διαπράξει το φόνο. Οι παίκτες πρέπει με τις αλληλεπιδράσεις τους να βρουν τον ένοχο», εξηγεί ο Στέφανος και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της συγγραφής του σεναρίου: «Το σενάριο το γράφω εγώ (με βοήθεια από την παρέα). Η συγγραφή του σεναρίου είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Πρέπει να είναι ούτε πολύ δύσκολο, ούτε πολύ εύκολο, να είναι πρωτότυπο και οι ρόλοι πλούσιοι, ώστε να εκπλήξουν τους θεατές. Υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλών προδιαγραφών». Εξαιτίας του ότι ο αριθμός θέσεων σε κάθε event είναι περιορισμένος, οι Usual Suspects προσπαθούν να επαναλάβουν το σενάριο για όσο καιρό υπάρχει ενδιαφέρον. «Για παράδειγμα, το τωρινό μας σενάριο (Murder @ St. Mary's) θα ανεβεί μέσα στον Σεπτέμβριο 3-4 φορές. Μετά από κάθε εκδήλωση βλέπουμε τυχόν παραλείψεις και τι αλλαγές μπορεί να χρειαστούν, αλλά ο κορμός παραμένει ίδιος», λέει ο σεναριογράφος της ομάδας στο Thestival.

Πώς παίζεται

Κάθε Murder Mystery στηρίζεται σε μια ιστορία και το έγκλημα γύρω από αυτήν. Οι καλεσμένοι χωρίζονται σε ομάδες και προσπαθούν με εξονυχιστική έρευνα των στοιχειών και του τόπου του εγκλήματος να ξεδιαλύνουν το μυστήριο. Το παιχνίδι διευθύνει και επιβλέπει ο Game Master που βοηθάει στη ροή και στην ερευνά. Οι ύποπτοι (μέλη της ομάδας) ανακρίνονται από τους θεατές και αντιδρούν θετικά/αρνητικά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανάκριση. Κάποιοι ύποπτοι μπορεί να γίνουν πιο συνεργάσιμοι ή το αντίθετο, ανάλογα με την συμπεριφορά των ντετέκτιβ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σερβίρεται και δείπνο. Στην αρχή, οι θεατές δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να σηκώσουν το πέπλο του μυστήριου. Όσο προχωράει η βραδιά τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Κάποια γεγονότα εξηγούνται και οδηγούν στη λύση του εγκλήματος. Στο τέλος, κάθε ομάδα επιλέγει να συλλάβει ένα ή περισσότερα άτομα.
Στο αρχικό στάδιο γίνεται η εισαγωγή και μοιράζονται κάποια γενικά στοιχεία, το όνομα του θύματος, πληροφορίες και κάποια ευρήματα. Η κάθε ομάδα τα μελετά και προετοιμάζει τη στρατηγική της. Στη συνέχεια, οι ντετέκτιβ συνομιλούν με τον Game Master και συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες. Οι ανακρίσεις γίνονται Private και είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη. Στο τέλος της βραδιάς η κάθε ομάδα παραδίδει το πόρισμα της.
Η συνολική διάρκεια του Murder Mystery είναι τουλάχιστον 3.30 ώρες, συμπεριλαμβανομένων και των διαλειμμάτων που γίνονται αλλά και του δείπνου. Η κάθε ανάκριση κρατά 10-12 λεπτά. Τα στάδια είναι: Ερεύνα, Ανάκριση, Εξακρίβωση στοιχείων και Σύλληψη υπόπτου.

Αυξημένη ζήτηση για μυστήριο

Έκπληξη προκάλεσε ακόμη και στην ίδια την ομάδα ότι οι ντετεκτιβικές βραδιές που ξεκίνησαν ως προσωπική διασκέδαση για τους Usual Suspects, έφτασαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών Θεσσαλονικέων. «Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Πρώτη φορά ανοίξαμε τις εκδηλώσεις σε άτομα που δεν είναι στον κύκλο μας και έχουμε εντυπωσιαστεί από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος. Σίγουρα αυτό που κάνουμε είναι κάτι το διαφορετικό και το καινούριο. Ως τώρα, το feedback είναι θετικότατο. Η ερώτηση των γνωστών μας είναι πότε θα ανεβάσουμε το επόμενο σενάριο», μας λέει ο Στέφανος και σημειώνει ότι στα επόμενα σχέδια της ομάδας είναι σίγουρα νέες εκδηλώσεις, νέες ιδέες και νέα σενάρια.

Για όσους ενδιαφέρονται, τα event μυστηρίου θα επαναληφθούν στις 26 & 28 Σεπτεμβρίου, το εισιτήριο κοστίζει 13 ευρώ και περιλαμβάνει φαγητό από μπουφέ και ποτήρι κρασί, ενώ χρειάζεται απαραιτήτως κράτηση, καθώς δεν μπορούν να συμμετέχουν περισσότερα από 30 άτομα σε κάθε βραδιά μυστηρίου.