Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΗΠΑ: ((Δέν θά περάσουν)) - κινητοποίηση όμογενών ένάντια στή Χρυσή Αύγή

2012-10-10 21:19

 

 

 
 ΗΠΑ: «Δεν θα περάσουν» - κινητοποίηση ομογενών ενάντια στη Χρυσή Αυγή
 

Κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν εκατοντάδες άτομα, με πρωτοβουλία της Αριστερής Κίνησης Νέας Υόρκης και του κινήματος Occupy Wall Street, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ακτιβιστών, συνδικαλιστικών και φοιτητικών φορέων, καθώς και εβραϊκών οργανώσεων, με συντονιστές τους Νικόλαο Λεβίν και Μαρίνα Σίτριν. Θέμα της κινητοποίησης ήταν η αντίδραση στην παρουσία της Χρυσής Αυγής. Η εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα περάσουν», πραγματοποιήθηκε σε κοινοτική αίθουσα επισκοπικής εκκλησίας στην Αστόρια και  συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ.
 


 Δηλώσεις ομογενών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Άρθουρ Χελιώτης, πρόεδρος μεγάλου συνδικάτου στη Νέα Υόρκη (Communication Workers of America): «είναι ντροπή να υπάρχουν παιδιά Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική που να είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης που επιτίθεται σε μετανάστες».

Μάικ Φιλίππου, συνδικαλιστής: «να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση σε τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα που προσβάλλουν την Ελλάδα».

Δέσποινα Λαλάκη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU), στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών: «η αντίδραση της κοινότητας ήταν άμεση. Πριν ακόμη διοργανώσουμε τη συγκέντρωση. Είχε ήδη κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και δόθηκε προβολή από αμερικανικά ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια φορείς και οργανώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Ομογένεια και καμία άμεση σχέση με την Ελλάδα. Η παρουσία και μόνο φασιστικής οργάνωσης σε μια πόλη, όπως η Νέα Υόρκη, προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις. Αυτό είναι μόνο η αρχή, έτσι ώστε καμία οργάνωση αυτής της φύσεως να μην δημιουργήσει ρίζες σ' αυτή ή σε άλλη κοινότητα της πόλης και να γίνει επίσης αφορμή για μια άμεση, μαζική, διεθνή κινητοποίηση για υποστήριξη της Ελλάδας και των άλλων χωρών που μαστίζονται από την κρίση».

Νένη Πανουργιά, ανθρωπολόγος, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Κολέγιο Μπαρντ: «Καταρχήν, θέλαμε να δούμε το επίπεδο συνειδητοποίησης που υπάρχει στον κόσμο για τη Χρυσή Αυγή. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι ενταγμένοι σε διάφορους πολιτικούς, ακτιβιστικούς, φοιτητικούς, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστικούς χώρους είναι καλά ενημερωμένοι, αλλά συμμετείχαν στη συγκέντρωση και άτομα που για πρώτη φορά άκουγαν για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για να εμποδιστεί η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής στην Αμερική, ενώ πολλοί δεν ήξεραν για τις μορφές επέμβασης που χρησιμοποιεί στα κοινά, εκμεταλλευόμενη την κρίση και εμφανιζόμενη με κοινωνική πλατφόρμα».

Αχιλλέας Ακριβός, εκτιμητής στον οικοδομικό τομέα: «η αντίδραση του κόσμου ήταν φανταστική, ούτε εμείς περιμέναμε τόσο κόσμο, γιατί η προκλητική παρουσία της Χρυσής Αυγής άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο μέσα στην Ομογένεια και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία, ιδιαίτερα στο χώρο της αριστεράς. Θα συνεχίσουμε εκστρατείες για να δείξουμε σε άτομα κάθε ηλικίας ποια είναι η πραγματική μορφή της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει μια επιστημονική ανάλυση για τις βαθιές αιτίες της κρίσης και της εμφάνισης τέτοιων οργανώσεων. Επίσης, μέσα απ' αυτές τις αντιδράσεις πηγάζει και ο προβληματισμός πώς θα κτιστεί και πάλι ένα κίνημα της αριστεράς στην Αμερική. Η ιστορία διδάσκει, γιατί οι μετανάστες εργάτες, μέσα από τις δικές τους οργανώσεις, δημιούργησαν τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας. Και νομίζω ότι αυτές οι δυναμικές που είχαν υπήρξαν κάποτε, θα πρέπει να τις ξαναφέρουμε στην επιφάνεια».

Δημήτρης Παναγιωτάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (CUNY): «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη Χρυσή Αυγή και αυτό φάνηκε τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και τοποθετήσεων. Όλοι κατανοούμε ότι σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, υπάρχουν δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση προς όφελός τους και για να βάλουν στο στόχαστρο ομάδες ανθρώπων που δεν αποτελούν τις αιτίες της κρίσης. Επομένως, θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που δεν αποφεύχθηκε στην κρίση της δεκαετίας του '30, όπου το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος του φασισμού».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ