Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΕΡΓΑΣΙΑ: 1.000 θέσεις έργασίας

2012-10-26 19:40

 

 Στη δημιουργία χιλίων θέσεων απασχόλησης θα οδηγήσει η λειτουργία των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική έως το τέλος του 2013, δήλωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εσωτερικών, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ. 
Οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας 350 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις 35 παράνομες χωματερές που υπάρχουν ακόμη στην Αττική σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. 
Τα έργα εντάχθηκαν στο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μετά από αίτηση που υπέβαλε στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για την ένταξη τεσσάρων έργων σε Δυτική Αττική (Φυλή, Άνω Λιόσια), Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική (Κερατέα, Γραμματικό). Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκ. τόνων απορριμμάτων ετησίως και οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων. 
«Πρέπει να πάμε σε καθολική ανακύκλωση με ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως είναι «θέμα τιμής» να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.200 κατά την κατασκευή, ενώ εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησής τους και τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες, δηλαδή τα δημοτικά τέλη.
Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εντάξει ένα ποσό πάνω από 70 εκατ. ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.
«Χρειάζεται ένα δικονομικό fast track», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με αφορμή τη χρόνια εμπλοκή των έργων. «Πρέπει να μη φύγουμε μέσα από τα αυστηρά ευρωπαϊκά χρονοδιαγράμματα, να μη χάσουμε τα χρήματα και να επιστρέψουμε στους πολίτες μας αυτά τα οποία δικαιούνται», πρόσθεσε.
Οι διαγωνισμός επιτρέπει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. «Εάν δεν αυξήσουμε την ταχύτητα και αντί με 10 χιλιόμετρα δεν πάμε 200, δυστυχώς τα 350 εκατομμύρια θα χαθούν. Και λέω ότι θα χαθούν και οι υποδομές στην Αττική θα μείνουν πίσω. Και είναι η τελευταία ευκαιρία», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Με ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε:
* Δυτική Μακεδονία: αναμένεται η υποβολή προσφορών ώς το τέλος του 2012.
* Πελοπόννησο: Σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την απόρριψη των προσφύγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
* Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία: εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.
* Αχαΐα: Αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Με τη σύμπραξη, το Δημόσιο διατηρεί τον εποπτικό του ρόλο επί του έργου και καθορίζει τις προδιαγραφές του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης.