Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Είκοσιτέσσερις συλλήψεις καί 217 προσαγωγές άπό τά έπεισόδια στήν Άθήνα

2012-10-09 21:01

 

ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΕΛ.ΑΣ

Δώδεκα άτομα είχαν συλληφθεί και άλλα 193 είχαν προσαχθεί έως τις έξι το απόγευμα σήμερα, από τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Ομάδες διαδηλωτών, ενώ ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Τα επεισόδια έληξαν αργά το απόγευμα.

Εικοσιτέσσερις συλλήψεις και 217 προσαγωγές από τα επεισόδια στην Αθήνα

Επίκεντρο των επεισοδίων ήταν η πλατεία Συντάγματος, οι γύρω δρόμοι, καθώς και μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, όπου ξεκίνησε «πετροπόλεμος» και εκταταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία.

Ομάδα περίπου 100 ατόμων με κουκούλες, στην πλατεία Συντάγματος επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Σοφίας, μπροστά στο ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια. Η αστυνομία απαντά με χημικά και βομβίδες κρότου- λάμψης.

Μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, η συγκέντρωση της πλατείας διαλύθηκε και αποχώρησαν σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές.

Το ΠΑΜΕ αποχώρησε μέσω της οδού Πανεπιστημίου, ενώ μέχρι αυτή την ώρα, γίνονται μικροεπεισόδια στους γύρω δρόμους και η αστυνομία διενεργεί προσαγωγές.

Εικοσιτέσσερις συλλήψεις και 217 προσαγωγές από τα επεισόδια στην Αθήνα

Στη διάρκεια των επεισοδίων, ασθενοφόρο και δύο μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ εισήλθαν στην πλατεία Συντάγματος, παρείχαν πρώτες βοήθειες σε άτομα που βρίσκονταν στο κέντρο της πλατείας, ενώ παρέλαβαν τουλάχιστον έναν τραυματία.

Η ένταση ξεκίνησε όταν το συλλαλητήριο και οι πορείες ήταν σε εξέλιξη. Ομάδες συγκεντρωμένων, επιχείρησαν να «σπάσουν» τα κιγκλιδώματα του κοινοβουλίου και απωθήθηκαν προς την οδό Πανεπιστημίου από αστυνομικούς. Η ένταση μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημίου, όπου οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων άρχισαν να εξφενδονίζουν πέτρες. Με χρήση χημικών, απάντησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Εικοσιτέσσερις συλλήψεις και 217 προσαγωγές από τα επεισόδια στην Αθήνα

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ατόμων, οι οποίες ξεπερνούν τις 217, ενώ έχουν συλληφθεί και 24 άτομα, από το κέντρο της Αθήνας. Από τους προσαχθέντες οι μισοί ήταν μαθητές που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και προσήχθησαν προκειμένου να ελεγχθούν τα σακίδια που έφεραν.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ένας αντρας που είχε πλησιάσει το κτίριο της γερμανικής πρεσβείας κρατώντας πλακάτ με την εικόνα της καγκελαρίου Μέρκελ και του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, όπως αυτό εμφανιζόταν στο γνωστό πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus.

Εικοσιτέσσερις συλλήψεις και 217 προσαγωγές από τα επεισόδια στην Αθήνα

Τσίπρας: «Η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων»
Για επίσκεψη που θα κομίσει το «μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας - αναφερόμενος στην άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται μαζί με τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ.

«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τις αποκαλύψεις της λίστας και τα νέα μέτρα είναι ετοιμόρροπη και κινδυνεύει από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Εικοσιτέσσερις συλλήψεις και 217 προσαγωγές από τα επεισόδια στην Αθήνα

«Έρχεται να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας. Η συμβολική παρουσία σήμερα εδώ τού ηγέτη της γερμανικής Αριστέρας, υποδηλώνει ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς. Η παράδοση της δημοκρατίας και της Ευρώπης δεν επιτρέπει να γίνουμε πειραματόζωα», κατέληξε.

«Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν και να χάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό για μας είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων. Αυτό πρέπει να είναι το νόημα των άμεσων και μελλοντικών αγώνων», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.