Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Διπλασιάστηκαν οί ούρές !

2012-10-29 16:11

 

 Στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών ο πολίτης αναστενάζει...
Πράγματι, έχει διπλασιασθεί την τελευταία διετία ο χρόνος αναμονής του κοινού που συναλλάσσεται με το κράτος. Η εξυπηρέτησή του γίνεται πλέον με ρυθμούς ρελαντί, ενώ μπορεί να περιμένει κι έναν ολόκληρο χρόνο!
Ενας ολοένα αυξανόμενος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, για πολλούς και ποικίλους λόγους, αλλά κυρίως λόγω των συνεχών περικοπών στις αποδοχές τους, δηλώνουν… ωσεί παρών στην εργασία τους. Αποτέλεσμα είναι να απειλείται με γενικευμένο μπλακ άουτ το ελληνικό Δημόσιο, καθώς χιλιάδες υποθέσεις λιμνάζουν, οι φάκελοι σχηματίζουν στοίβα στα γραφεία, ενώ παρατηρείται και απροθυμία (δεν είναι καθολική προς το παρόν) στη διευκόλυνση του πολίτη.
Το φαινόμενο αυτό ήδη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στις λεγόμενες κρίσιμες Υπηρεσίες για την πορεία της Οικονομίας, όπως οι εφορίες, οι πολεοδομίες, τα ασφαλιστικά ταμεία που αντί να φουλάρουν τις μηχανές τους έχουν κατεβάσει ταχύτητα. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην είσπραξη των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ, πολεοδομικές παραβάσεις, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.
Τον τελευταίο καιρό αποτελούν καθημερινότητα οι διαπληκτισμοί συναλλασσόμενων με υπαλλήλους, όπως και το κύμα των ενστάσεων και διαμαρτυριών που υπάρχουν για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Οι φωνές αυτές έχουν φτάσει στα υπουργικά γραφεία.

Ανταρσία
Κάποια μέλη της κυβέρνησης φοβούνται ότι βρίσκονται μπροστά σε κίνημα «λευκής απεργίας», δηλαδή στον προθάλαμο της ανταρσίας στο Δημόσιο.
Το όλο δυσοίωνο κλίμα επιτείνει η απουσία διευθυντικών στελεχών στους χώρους εργασίας, που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν την τεταμένη ατμόσφαιρα και να καθοδηγήσουν τους υφιστάμενούς τους.
Δεν είναι υπερβολή αν ειπωθεί ότι σχεδόν οι μισοί προϊστάμενοι των δημοσίων υπηρεσιών ή έχουν φύγει ή ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη. Οσο για τους αντικαταστάτες τους κι αυτοί, αντί να περιμένουν την προαγωγή, βιάζονται με τη σειρά τους να… αποχωρήσουν βγάζοντας ήδη τα σχετικά χαρτιά, καθώς φοβούνται νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και φυσικά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Σε απλά ελληνικά το Δημόσιο παραμένει «ακέφαλο», αφού η θητεία ολόκληρης της ιεραρχίας (γενικοί διευθυντές, διευθύντριες τμηματάρχες) έχει λήξει από το καλοκαίρι του 2011, με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του Ν. 3839/2010, άλλο ένα νομοθετικό έκτρωμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Διάλυση του κράτους
Το μόνο που πέτυχε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν να διαλύσει ό,τι είχε μείνει όρθιο από άποψη δομών στις δημόσιες υπηρεσίες. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αποδίδουν το γεγονός της αύξησης του χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη όχι μόνο στο «μαχαίρι» που μπήκε στους μισθούς τους, αλλά και στην απόλυση του μεγαλύτερου μέρους των συμβασιούχων που στο σύνολό τους ήταν «μάχιμοι», καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι συνάδελφοί τους.
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπηρετούντων στο δημόσιο τομέα παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι υπάρχει μια γενικότερη αδιαφορία στο δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο για την άσκηση των καθηκόντων του. Θεωρούν, όμως, ότι αυτό οφείλεται εκτός των προαναφερθέντων λόγων και στην παντελή έλλειψη κινήτρων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
«Και τα λίγα που υπήρχαν καταργήθηκαν λόγω Μνημονίου», τονίζουν με έμφαση. Μετά δε και το κόψιμο της υπερωριακής απασχόλησης και των διαφόρων επιδομάτων που αβγάτιζαν τις απολαβές τους, πολλοί υπάλληλοι για το μόνο που αγωνιούν πλέον είναι να φτάσει η ώρα να... σχολάσουν.