Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Κορινθία. Τά μυστικά τής μέσης Γής

2012-09-23 23:34

 

Εχετε ξαναδιαβάσει για «σύντομες αποδράσεις από την πόλη», αλλά όταν πρόκειται για τις πιο αναπάντεχες παραλίες και ορεινές βόλτες σε κάθετες βουνοπλαγιές, ρετρό παραθαλάσσια αστικά τοπία και, φυσικά, ιστορικά αξιοθέατα που δεν σε αφήνουν να αφήσεις τη μηχανή από το χέρι, το «μια ανάσα από την Αθήνα» είναι το λιγότερο.

Ανάμεσα στον Αργοσαρωνικό και τον Κορινθιακό Κόλπο, το Λουτράκι, η Περαχώρα, η Κόρινθος και τα περίχωρα των δήμων τους, δεν λένε ψέματα για όσα έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη που δεν θα προσπεράσει προς χάρην άλλου, πιο «κύριου» προορισμού στην Πελοπόννησο. Στην πραγματικότητα, φεύγοντας, μάλλον σε αφήνουν με μια τεράστια αμηχανία που μέχρι τώρα απ' το Λουτράκι γνώριζες το μεταλλικό νερό και το καζίνο, και από την Κόρινθο ίσως μονάχα τον Ισθμό (που όμως ανήκει στο Λουτράκι!) και το εμβληματικό σουβλάκι -καλαμάκι.

Βουλιαγμένη
Βουλιαγμένη

Φτάσαμε σε λιγότερο από μία ώρα απ' την Αθήνα στη Διώρυγα και μετά αφήσαμε πίσω μας το χρόνο. Από εδώ ξεκινούν αστικές, ορεινές και παραθαλάσσιες διαδρομές που φτάνουν για να γεμίσουν ένα μικρό ταξίδι με την αίσθηση παρατεταμένων διακοπών. Προνομιακή βάση για εξορμήσεις, και σίγουρα ένας αυτόνομος προορισμός χειμώνα-καλοκαίρι, αυτή η γωνιά της βόρειας Κορινθίας έχει πολλούς λόγους να μοιάζει καλύτερη από άλλες, όπως αποδεικνύουν απλοί φυσιολάτρες, ορειβάτες, μοτοσυκλετιστές και δύτες που προτιμούν σταθερά αυτά τα μέρη.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Η πόλη της... Έριδος

Οχι, η Κόρινθος δεν είναι ο Ισθμός. Είναι πιο κάτω, εκεί που αντικρίζεις μια κανονική πόλη, με ωραίες πλατείες, άνετους εμπορικούς δρόμους και δυο θάλασσες να σε κυκλώνουν όπου κι αν σταθείς.

Στο περιβόητο κομβικό σημείο, η Κόρινθος υπήρξε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας και αιώνιος στόχος επίδοξων κατακτητών. Γνώρισε εποχές ένδοξες και μεγάλο πλούτο που αντιλαμβάνεσαι βαδίζοντας στα αρχαία της. Και παρότι οι ιαχές σιώπησαν στο πέρασμα του χρόνου, η σύγχρονη Κόρινθος έχει κι αυτή να σου προσφέρει.

Μητρόπολη Αποστόλου Παύλου.
Μητρόπολη Αποστόλου Παύλου.

Άλλη μια πόλη της Κορινθίας που οφείλει τη μεταμόρφωσή της σε ολέθριο σεισμό, απολαμβάνει σήμερα ένα σωστά ρυμοτομημένο αστικό τοπίο που εύκολα νιώθεις οικείο περπατώντας. Στην ήσυχη γωνιά της μαρίνας στην Αγ. Νικολάου είναι ωραία για πρωϊνό καφέ κάτω απ' τα δέντρα, όπως και η «βεράντα» πάνω απ' τη θάλασσα στην Ιερατική Σχολή στην Κροκιδά. Μπροστά στη μαρίνα με τα καραβάκια, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου με τα ψηφιδωτά στα παγκάκια και τις πολύχρωμες υπαίθριες σκακιέρες γίνονται εκδηλώσεις.

Εδώ είναι και το συντριβάνι με τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο που ζούσε στα βουνά της Κορινθίας και είναι το έμβλημα της πόλης. Εκεί δίπλα, το τριώροφο κτίριο του Λαογραφικού με τις σπάνιες συλλογές από παραδοσιακές φορεσιές και χειροποίητα ξυλόγλυπτα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχο?ας κ.ά. Η πανεπιστημιακή Σχολή Κοινωνικών Επιστημών φέρνει στην πόλη φοιτητές. Η Μητρόπολη του Αποστόλου Παύλου θυμίζει πως «Η Αγάπη δεν Εκπίπτει».

Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου
Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου 

Παράλληλος στην παραλιακή για να μην μπερδεύεται κανείς, ο πεζόδρομος της Πυλαρινού Ζωγράφου είναι γεμάτος μπαράκια και cafe. Και από εδώ, σε είκοσι λεπτά με τα πόδια το πολύ, βρίσκεσαι στην μεγάλη παραλία της πόλης, τα Καλάμια, με τις πλατιές πέτρες που θέλεις να πάρεις σπίτι σου να ζωγραφίσεις, το ωραίο πλακόστρωτο για βόλτες και τα αμέτρητα μαγαζιά για καφέ, φαγητό και απρογραμμάτιστες συναντήσεις. Αν αυτή είναι η Κόρινθος με ελάχιστα λόγια, φαντάσου να τη γνωρίσεις και καλύτερα.

Εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι

Πλατεία Ελ. Βενιζέλου
Πλατεία Ελ. Βενιζέλου

Το «Άστρο των Άστρων», ο «Παντεπόπτης και Κλειδοκράτορας της Πελοποννήσου», το «Κάστρον φοβερόν, το κάλλιον της Ρωμανίας»... Αν είναι να δεις από κοντά μονάχα ένα αξιοθέατο στην Κόρινθο, ας είναι η πανάρχαια Ακρόπολή της, το φοβερό και τρομερό κάστρο της Ακροκορίνθου. Ακολουθώντας τη διαδρομή που περνά από το στρατόπεδο της πόλης, καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις στα όρια του με το που συναντάς τη μεγάλη τουρκική κρήνη. Συνεχίζεις την ανηφορική πορεία μέχρι που ο αρκετά καλός δρόμος σε οδηγεί στην είσοδο, στη δυτική μεριά του κάστρου.

Μπορείς να πεις ότι νιώθεις ανύπαρκτος μπροστά στη σκληρή μεγαλοπρέπειά του, και πάλι να μην το περιγράψεις ακριβώς. Ριζωμένη στην πλέον στρατηγική θέση, σε έναν γυμνό βραχώδη λόφο στα 574μ. πάνω από την αρχαία πόλη, η Ακροκόρινθος υπήρξε η παλαιότερη οχυρωμένη Ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου, ο παντοδύναμος φρουρός, ελέγχοντας τη μοναδική είσοδο από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Πελοπόννησο και την κίνηση μεταξύ Κορινθιακού και Σαρωνικού Κόλπου. Καμία έκπληξη που οι πολιορκητές δεν έλεγαν να σταματήσουν να εναλλάσσονται.

Ακροκόρινθος
Ακροκόρινθος

Οχυρωμένο από τη χρυσή εποχή της Κορίνθου (8 π.Χ. αιώνα), στην πορεία κατακτήθηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς, Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου και Τούρκους. Τα αποτυπώματα παντού: βυζαντινές πύλες και αψιδώματα, βενετσιάνικα εθνόσημα και επάλξεις, φράγκικοι πύργοι- εδώ θα χρειαστείς μπόλικο χρόνο και όρεξη για περπάτημα.

Τρεις πύλες, τρία πανίσχυρα πολυγωνικά τείχη και στο εσωτερικό τους σκοτεινοί θολοσκέπαστοι διάδρομοι και ανηφορικά λιθόστρωτα σε οδηγούν στα άδυτα της καστροπολιτείας. Στο ψηλότερο σημείο, ο ναό της Πάνοπλης Αφροδίτης όπου οι ιέρειες ασκούσαν την ιερή πορνεία. Αλλού, ένα τζαμί του 16ου αιώνα, ο μιναρές, μια δεξαμενή βυζαντινών χρόνων, ο Πύργος του Βιλλαρδουίνου, και βέβαια, η περιβόητη πηγή της Πειρήνης που δώρισε ο Ασωπός στον Σίσυφο ή απλά η φύση στην Ακροκόρινθο λύνοντας από την αρχή το βασικό πρόβλημα του νερού.

Λουτράκι
Λουτράκι

Και στη μακρινή κορφή απέναντι, το Πεντεσκούφι. Ενα καστράκι ελέγχου απ' όπου ο Κολοκοτρώνης οργάνωνε την έφοδο που απελευθέρωσε την Ακροκόρινθο στις 14/1/1822, σημαίνοντας και την λήξη των πολιορκιών έκτοτε από τους ξένους.

Η πλουσιότερη αρχαία πόλη
Κατηφορίζοντας στην Αρχαία Κόρινθο νιώθεις αμέσως άλλο αέρα. Η ατμόσφαιρα γλυκαίνει σ' αυτό τον καλοστημένο οικισμό που δείχνει τουριστικός αλλά «επιπέδου». Ομορφα σπίτια, μικρούτσικη πλατεία με λιθόστρωτο για βόλτες, μπόλικα cafe και ταβερνάκια που συναγωνίζονται για την καλύτερη θέα στα αρχαία ή τον Κορινθιακό, και ωραία μαγαζάκια για αναμνηστικά που δεν είναι του σωρού (αναζητήστε τον κύριο που ζωγραφίζει μόνος του τα πήλινα). Οπως ακριβώς ταιριάζει στην πόλη που μια εποχή υπήρξε η πλουσιότερη του κόσμου. Ο μόνος κίνδυνος εδώ, να αρκεστείς στη θέα του ναού Απόλλωνα και ολόκληρης της θαυμαστής αρχαίας πολιτείας από την άνετη πολυθρόνα του cafe. Στα ίδια χώματα, θεμελίωσε ο Απόστολος Παύλος το 52 μ.Χ. την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Κορίνθου.

Ψηφιδωτό του Στέφανου Ξενόπουλου στο κτίριο της Πηγής.
Ψηφιδωτό του Στέφανου Ξενόπουλου στο κτίριο της Πηγής.

Λουτράκι
Καλή Ζωή όλο τον χρόνο

Πριν περάσετε την παλιά γέφυρα στον Ισθμό της Κορίνθου παίρνετε το δρόμο δεξιά για το Λουτράκι και τα Γεράνεια Ορη που ορθώνονται σφραγίζοντας τον ορίζοντα στο βάθος, προϊδεάζουν για το ποιος είναι ο αρχηγός στην περιοχή. Φυσικά όρια της Στερεάς Ελλάδας με την Πελοπόννησο, στις κατακόρυφες πλαγιές του ξεχωρίζεις το μοναστήρι του Οσίου Πατάπιου και του Προφήτη Ηλία από κάτω του, μπεζ παραφωνίες πέτρας στο καταπράσινο όγκο που υψώνεται μακριά σου. Γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα μετά, μπαίνεις στην αρχαιότερη οργανωμένη λουτρόπολη της χώρας (εδώ λειτούργησε το πρώτο εξοπλισμένο κέντρο θερμαλισμού το 1914, ενώ το 1925 χαρακτηρίστηκε ως Λουτρόπολη).

Το σπήλαιο όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου δίπλα στον σύγχρονο ναό της μονής.
Το σπήλαιο όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου δίπλα στον σύγχρονο ναό της μονής.

Κατεστραμμένο σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό της Κορίνθου το 1928, το Λουτράκι ξαναχτίστηκε από την αρχή με συντηρητικής αρχιτεκτονικής αντισεισμικά κτήρια εποχής. Με σαφές σχέδιο πόλεως στα πρότυπα ευρωπαϊκών κέντρων παραθερισμού, και δύο κυρίως δρόμους να το διασχίζουν, εδώ είναι αδύνατον να χάσεις τον προσανατολισμό σου: ο κεντρικός με τα εμπορικά καταστήματα, τις «υπηρεσίες» και τις πιάτσες των ταξί, είναι η Ελευθερίου Βενιζέλου που καταλήγει στην πλατεία 25ης Μαρτίου (ξεχάστε τα κλισέ που έχετε στο μυαλό σας για πλατείες, μιλάμε για μια κυκλική νησίδα με μινιατούρα - αναπαράσταση του ποσιθεραπευτήριου αρχιτεκτονικής Πικιώνη). Ο άλλος, είναι η Ποσειδώνος, ο πεζόδρομος με τα cafe και εστιατόρια στη σειρά, πάνω στην πολυσύχναστη παραλία της πόλης. Και μετά, διάφορα κάθετα ή παράλληλα δρομάκια σε αυτές τις δύο κεντρικές οδούς.

Οσο για την «κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα» που έχεις χρέος να αναφέρεις όταν μιλάς για το Λουτράκι, συνοδεύεται από μια «ρετρό» αίσθηση που συναντάς σε κάθε βήμα. Στα λιγοστά αρχοντικά, διατηρητέα, και ξενοδοχεία με αισθητική 30s που ανακαλύπτεις τυχαία στον περίπατο. Στα τιρκουάζ νερά και το λευκό χαλίκι της παραλίας που καυχιέται για τη Γαλάζια της Σημαία. Στην περατζάδα στον πεντακάθαρο πλακόστρωτο με τα παγκάκια και τους φανοστάτες κάθε που σουρουπώνει και ο ήλιος βουτάει στον Κορινθιακό. Στους χαλαρούς τύπους που στοιχηματίζεις ότι διαλογίζονται περιμένοντας κάτι να τσιμπήσει το καλάμι τους.

Κορινθία: Τα μυστικά της μέσης γης

Στις πετρόχτιστες βρύσες όπου δροσίζεσαι με «Επιτραπέζιον» ή «Ιαματικόν» νερό. Στη μαρίνα με τα διάφανα νερά (δε θες πολύ να σκύψεις να ξεγαντζώσεις αχινούς από τα βράχια) που ξαφνικά γεμίζει με ενθουσιασμένους τουρίστες για το κρουαζιερόπλοιο που κάνει τον διάπλου του Ισθμού. Στους ζεστούς λουκουμάδες απ' τον υπαίθριο πωλητή και στο μίνι «λούνα παρκ» με τα μονοθέσια ζωάκια που κάποτε βάζαμε τα κλάματα όταν οι μεγάλοι μας έλεγαν ότι τάχα μου τους τελείωσαν τα ψιλά. Και φυσικά, στους καλοβαλμένους κυρίους με το λευκό παντελόνι- μοκασίνι και ριγέ μπλουζάκι «ναυτικό» ή τις φροντισμένες κυρίες με το «ακούνητο» μαλλί κομμωτηρίου και τα προσεκτικά επιλεγμένα κοσμήματα επάνω τους να δηλώνουν πως «συγνώμη, δεν είμαστε τουρίστες στο Λουτράκι, Είμαστε το Λουτράκι».

Ομως Λουτράκι είναι χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών, που αγαπούν τη θάλασσα, το βουνό και τα σπορ, τα όμορφα ξενοδοχεία, τη διασκέδαση και το καλό φαγητό. Οσο για την κοσμοπολίτικη αύρα, αυτή τελικά σε τυλίγει θες δε θες, περπατώντας μέχρι πιο κάτω, από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Αντρέα και μετά, όπου ο παραλιακός φαρδαίνει, γεμίζει πανύψηλους φοίνικες κατά μήκος του και λίγο πριν βγεις στους καταρράκτες, σε φέρνει στο αρχιτεκτονικό στολίδι των Λουτρών. Ακόμα και το Καζίνο μπορεί να περιμένει.

Ηραίον
Ηραίον

Αυτό δεν είναι νερό...

Αγαπημένη πόλη των Θεών, οι Θέρμες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα για τις φυσικές ιαματικές πηγές που αναβλύζουν στους πρόποδες των Γερανείων από τα έγκατα της γης. Γύρω από έναν βράχο απ' όπου με το σεισμό της Κορίνθου άρχισαν να αναβλύζουν τέτοια πολύτιμα νερά, χτίστηκε και το κτίριο της Πηγής. Το πολυφωτογραφημένο, σήμα-κατατεθέν κυκλικό οικοδόμημα της πόλης, ολοκληρώθηκε το 1934 με αρχιτέκτονα τον διάσημο της εποχής Δημήτριο Πικιώνη, τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και τα περίφημα ψηφιδωτά που τόσο λαμπυρίζουν από τον Στέφανο Ξενόπουλο.

Ηρα Λιμενία
Ηρα Λιμενία

Στις αναπαραστάσεις, οι Νηρηίδες χορεύουν με το Σάτυρο, αλλού ο Ηλιος πάνω σε ένα τέθριππο πάει να πάρει τη Νύχτα, και σε μια άλλη, η επιγραφή «Εν Ναω Τωδ Αιεν Υδωρ Αριστον Ναιει» ενημερώνει τον επισκέπτη: «Σ' αυτό το ναό συνέχεια άριστο νερό αναβλύζει». Η κυκλική τεχνητή λιμνούλα όπου συγκεντρώνεται χωρίζεται σε δύο τμήματα, για διαφορετικές παθήσεις το καθένα. Παίρνετε το ποτήρι σας, γεμίζετε και πίνετε αναλόγως. Στους καινούργιους η γεύση φαίνεται σίγουρα περίεργη: χλιαρό (30-32C), λίγο αλμυρό, λίγο γλυφό, λίγο μυρίζει χλώριο- έτσι κι αλλιώς δεν είναι για υπερκατανάλωση.

Επίσης, δεν έχει νόημα να φορτώσετε το πορτ μπαγκάζ με μπουκάλια θεραπευτικού νερού για να τα πάρετε στο σπίτι, αφού από αιώνες πριν, όσοι επιχείρησαν να το εμφιαλώσουν για αποθήκευση διαπίστωσαν πως όσο περνά η ώρα, το νερό έξω απ' την πηγή χάνει τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά του. Οσο για τα λουτρά πολυτελείας του Μεσοπολέμου, αυτά ανακαινίστηκαν με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας και θα τα αναγνωρίσετε από το κόκκινο κτίριο με την επιγραφή Loutraki Thermal Spa (www.loutrakispa.gr, τηλ. 27440 62186, 22215), λίγο πιο πριν, στην οδό Γ. Λέκκα επίσης. Και τα δύο λειτουργούν με τη φροντίδα του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας και διατηρούνται πραγματικά σε άριστη κατάσταση.

Ο Φάρος του Πολεμικού στο Ηραίον
Ο Φάρος του Πολεμικού στο Ηραίον

Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο πολυσύχναστα παραθεριστικά κέντρα της χώρας. Ακόμα και τα «απλά» πόσιμα νερά των πηγών είναι ιδιαίτερης συστατικής αξίας σ' αυτά τα μέρη γι΄αυτό και οι υπαίθριες βρύσες είναι διάσπαρτες στην πόλη, και το ομώνυμο μεταλλικό νερό γεμίζει ακόμα ποτήρια στα τραπέζια μας. Στο Λουτράκι, μέχρι και η θάλασσα είναι ιαματική: ιδίως στην παραλία μπροστά από το κτίριο Πικιώνη, όπου καταλήγει η πηγή του ποσιθεραπευτηρίου, τα νερά είναι πάντα ζεστά και υφάλμυρα, και η ακτή δεν αδειάζει χειμώνα-καλοκαίρι. Με το υγρό στοιχείο να δίνει ζωή με χίλιους τρόπους σ' αυτή την πόλη, οι διάσημες Θέρμες μετονομάστηκαν τελικά Λουτράκι από τα λουτρά της, διατηρώντας την Ευ Ζην φιλοσοφία της στο πέρασμα των αιώνων. Εξάλλου, η καλή ζωή υπήρξε ανέκαθεν στάση ζωής για τους κοσμοπολίτες.

Ο θαυματουργός Οσιος Πατάπιος

Οι ντόπιοι θα σου μιλήσουν για έναν άντρα που οι γιατροί του διέγνωσαν καρκίνο ο οποίος αποδείχτηκε απλή και ακίνδυνη φλεγμονή, για τη γυναίκα που σώθηκε τελευταία στιγμή από τροχαίο, για κάποια άλλη που απέκτησε παιδί, ενώ οι ειδικοί της το είχαν αποκλείσει... Ο Οσιος Πατάπιος θεωρείται θαυματουργός από τους πιστούς του. 14χλμ από το Λουτράκι, σκαρφαλωμένο σε μια απότομη πλαγιά των Γερανείων στα 650μ., το μοναστήρι του Οσίου είναι το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, συγκεντρώνοντας πλήθη επισκεπτών που ανεβαίνουν ως εδώ για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο -γεμάτο από χάρες- σκήνωμά του μες το μικρό σπήλαιο στον πελώριο βράχο, όπου και βρέθηκε άθικτο το 1904.

Το 1936 η λατρεία του κόσμου έφτασε στα άκρα. Προκειμένου να σταματήσει ο τεμαχισμός της επιδερμίδας του λειψάνου από τους πιστούς που στην κυριολεξία ήθελαν ένα κομμάτι του μαζί τους για φυλακτό κατασκευάστηκε ξύλινη λειψανοθήκη όπου τοποθετήθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα. Εκεί μπροστά του στέκεσαι κι εσύ.

Ξεπερνώντας το δέος της απόκοσμης ατμόσφαιρας που βασιλεύει στο ημίφως , στο πρώην ασκητήριο που στο πέρασμα των αιώνων μεταμορφώθηκε σε να?δριο, ξεχωρίζεις τις τρεις ολόσωμες τοιχογραφίες του Οσίου Παταπίου, της Αγίας Υπομονής και του Οσίου Νίκωνος προστατευμένες με διάφανο πλεξιγκλάς από τη φθορά. Ούτε φωτογραφίες μπορείς να πάρεις, ούτε κεράκι να ανάψεις εδώ μέσα επιτρέπεται. Δεκάδες σβηστά καντήλια κρέμονται απ' την οροφή και δυο καλόγριες κρατούν παρέα στον Αγιό τους.

Στο Μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1952, σήμερα ασκητεύουν γύρω στις 40 αφοσιωμένες μοναχές, ενώ ο ξενώνας είναι ανοιχτός για όσους επιθυμούν να μείνουν λίγο περισσότερο. Δίπλα στο σπήλαιο ο σύγχρονος ναός, σεμνά κελιά και μικρά κτίρια που θυμίζουν μοναστηριακές εγκαταστάσεις παλιότερων εποχών απλώνονται ανάμεσα στα πεύκα, κρεμασμένα από τις απότομες πλαγιές των Γερανείων. Η θέα από την εσωτερική αυλή ένα πανόραμα, με τα άγρια βουνά στα δεξιά, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην άκρη ενός γκρεμού από κάτω, τον Κορινθιακό αριστερά, και όλο ευθεία Λουτράκι, Κόρινθος, Βραχάτι, Κιάτο- η βόρεια Πελοπόννησος απλώνεται ως εκεί που φτάνει να δει το μάτι.

Και μια που ήρθε ο λόγος σε αντοχές, στο σημείο που θα παρκάρετε το αυτοκίνητο πάρτε βαθιά ανάσα πριν το ανέβασμα με τα πόδια και μην ξεκινήσετε φορτσάτοι. Μπορεί η απόσταση ως την Πύλη να είναι σχετικά μικρή αλλά η ανηφόρα σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ στον κατακόρυφο βράχο, δεν αστειεύεται (Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου, τηλ. 27440 22496).

Περαχώρα
Στα ενδότερα της Περαίας Γης

Σπίτια όλα «νεόδμητα» προς το ρουστίκ, γύρω από ασφαλτοστρωμένους δρόμους που 3 δεκαετίες πριν ήταν χωματένια καλντερίμια. Στην Περαχώρα, μόνο οι μνήμες των ανθρώπων της μαρτυρούν το μοιραίο '81. Τώρα, στην πάνω Περαχώρα, υψώνονται οι κατοικίες, ο Ναός των Ταξιαρχών, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην κάτω, το Πνευματικό Κέντρο και τα «μαγαζιά» όπως μας λένε οι ντόπιοι, εννοώντας ένα - δυο καταστήματα για καφέ και φαγητό.

Από εδώ μπορείς να ανηφορίσεις στα βόρεια των Γερανείων. Στα Πίσια, παίρνεις το λιθόστρωτο μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά με τα πλατάνια σε ένα γλυκό ορεινό τοπίο με εξωκλήσια και μια ταβέρνα που επισκέπτονται οι ντόπιοι εν είδει εκδρομής. Συνέχεια παραθαλάσσια, Σχίνος και Μαυρολίμνη. Αλλά αν θέλεις όντως να γνωρίσεις την Περαία Γη, η υποσχέσου πως θα επιστρέψεις έγκαιρα για να κατέβεις προς τα αρχαία της, στο Μελαγκάβι.

Βουτιά στα βάθη της αρχαιότητας
Κι αν η Βουλιαγμένη μπορεί να ενθουσιάσει οποιονδήποτε αναζητά τη χαμένη ηρεμία, ελάχιστα πιο πέρα, το ακρωτήρι Μελαγκάβι λειτουργεί ως χρονοκάψουλα πάνω που τη χρειάζεσαι περισσότερο. Παρκάρεις εκεί που τελειώνει ο δρόμος και παρότι το πρώτο που τραβάει το βλέμμα σου είναι ο Φάρος του Πολεμικού Ναυτικού (και των απανταχού ρομαντικών) στα απόκρημνα βράχια, κατηφορίζεις ασυναίσθητα το μονοπάτι προς το Ηραίο. Λιτό δωρικό τοπίο, εσύ, τα πεύκα και τα ερείπια του ιερού της Ηρας.

Οι οδηγοί θα σου πουν πως το 1930 θεωρήθηκε «η πιο σημαντική ανασκαφή των τελευταίων 30 χρονών στην Ελλάδα», φέρνοντας στο φως τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων. Η κατασκευή των χώρων λατρείας της θεάς που συγκέντρωνε χιλιάδες πιστούς από πλούσια μέρη (Κόρινθο, Συρία κ.ά.) άρχισε το 800π.Χ. και συνεχίστηκε ως το 300 π.Χ. σε δύο σημεία. Στο ένα, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση στην άκρη της στεριάς (Ηρα Ακραία), σώζονται τα θεμέλια του Ναού, ο χώρος συμποσίων, τα μονοπάτια, όμως αυτό που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι η αψιδωτή δεξαμενή και οι αγωγοί, απομεινάρια ενός μυστήριου συστήματος υδροδότησης που ακόμη δεν έχουν εξηγήσει τη λειτουργία του.

Στην Ηρα Λιμενία, πιο κάτω, νιώθεις κι εσύ τις δονήσεις, κι αυτήν τη φορά δεν είναι από σεισμό. Σε έναν κρυφό κολπίσκο που σχηματίστηκε ανάμεσα στους κοφτερούς βραχώδεις όγκους, τα ερείπια του Ιερού σχεδόν βρέχονται από τα πρασινογάλαζα νερά του Κορινθιακού. Πιο μυστικιστική κι από τη φαντασία, η παραλία συγκεντρώνει ορδές από τουρίστες που ανυπομονούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβαινε εδώ, να διαλογιστούν πάνω στα προαιώνια μάρμαρα (επιτρέπεται η επαφή), να απλώσουν την πετσέτα τους δίπλα στα τείχη και τους κίονες (δεν είδαμε να απαγορεύεται) ή να βουτήξουν στα βαθιά νερά της αρχαιότητας (καιρού επιτρέποντος επιβάλλεται). Κι ο Ιωάννης ο Νηστευτής επιβλέπει από το ύψωμα στην άκρη.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΗΡΑΙΟΝ

Κατηφορίζοντας τον δρόμο στη σκιά των Γερανείων με τις βραχοσπηλιές από τη μία, και οδούς στη μέση του πουθενά με ονόματα όπως «Χλόης» και «Ονείρου» από την άλλη, πλησιάζεις προς το βραχώδες ακρωτήρι που κλείνει ανατολικά τον Κορινθιακό. Λίγο πιο πριν, στάση στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ένα ακόμα από τα μοιραία παιχνίδια της φύσης που σε αφήνουν με στόμα ανοιχτό.

Σε αυτή την περιοχή ανακαλύφθηκαν και Πρωτοελλαδικοί οικισμοί που δηλώνουν ότι κατοικείται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. Και ξανά, ένας τρομερός σεισμός δημιούργησε ένα τοπίο απ' την αρχή, όταν η ακμάζουσα πολιτεία που βούλιαξε κάτω απ' το έδαφος έδωσε τη θέση της σε μια λιμνοθάλασσα που γέμισε με νερά του Κορινθιακού από μια μικροσκοπική διώρυγα. Αλλοι μιλούν για γεωλογικό παράδοξο.

Κάποια υπόγεια σπηλιά, που μεγάλωνε συνέχεια καθώς το νερό κατάτρωγε τα τοιχώματά της, δεν άντεξε και η οροφή της τελικά γκρεμίστηκε με πάταγο (ξανά σεισμός) προκαλώντας έναν τεράστιο λάκκο που στην πορεία γέμισε με θαλασσινό νερό και έγινε μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες της χώρας: η αρχαία Εσχατιώτης, αφού βρίσκεται στα έσχατα, στη φυσική απόληξη των Γερανείων, ή Γοργώπις από τη γυναίκα που πνίγηκε εκεί συντετριμμένη από το θάνατο των δύο παιδιών της. Σήμερα, η Βουλιαγμένη είναι ένα σκηνικό τόσο μακρινό, που πολύ δυσκολεύεσαι να χωνέψεις ότι απέχει από το σπίτι σου σχεδόν όσο χρειάζεσαι για να φτάσεις στη δουλειά σου.

Κλεισμένη στους βραχώδεις όγκους των Γερανείων, με ησυχία σαν συμφωνημένη από τον κόσμο της, ωραία νερά για κολύμπι και ψάρεμα (λαβράκια, τσιπούρες, κέφαλοι, πες το και το 'πιασες), ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, και γύρω-γύρω στις όχθες, χαμηλών τόνων cafe bars, προβλήτες-μινιατούρες για βαρκάκια που βγαίνουν στον Κορινθιακό και εστιατόρια με «ζωντανό» ψάρι και θαλασσινά κάτω από τα αρμυρίκια.

Με 550μ πλάτος, 1.825μ. μήκος και νερά πιο αλμυρά από της θάλασσας που ανανεώνονται κάθε 6 ώρες με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης, ο συνωστισμός και η καθαριότητα είναι το τελευταίο που σε απασχολεί εδώ. Το μόνο που ίσως δεν ξεκολλάει απ' το μυαλό σου, είναι ένα από εκείνα τα λιγοστά εξοχικά πάνω στα βράχια να ήτανε δικό σου.

Οσο για το εκκλησάκι του Αγ. Αντρέα, σήμα κατατεθέν της λίμνης, κατασκευάστηκε με έξοδα ενός από τους πρώτους Αθηναίους που ανακάλυψαν τον παράδεισο δίπλα στην πρωτεύουσα, και δεν είναι τυχαίο που έτσι λευκό και με γαλάζια σκέπη όπως έχει σε παραπέμπει σε Κυκλάδες- είναι αντίγραφο Μυκονιάτικου ναού.

Fast Info

Ισθμία: Ακόμα μια απαραίτητη στάση για μεγαδόσεις αρχαιότητας. Σημαντικότερα αξιοθέατα το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο, όπου τελούνταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες, ο ναός του Ποσειδώνα και εκείνος του Παλαίμονα.

Αρχαίο λιμάνι Λεχαίου: Το βασικό λιμάνι της Κορίνθου που αντιγράφηκε από Καρχηδονίους και Ρωμαίους λόγω πρωτοποριακής κατασκευής, λειτούργησε αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. αιώνα έως το 1955.

Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα, Σολομός: Ορεινά χωριουδάκια νότια της Κορίνθου, για βόλτες στο πράσινο και καλό φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια.

Διαμονή

Isthmia Prime Hotel (Ισθμός Κορίνθου, www.isthmus.gr, 27410 23454-5, 6944 201270). 62 δωμάτια, 7 σουίτες, πισίνα, γήπεδα άθλησης, ιππασία, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες εκδηλώσεων. Σε κομβικό σημείο, ιδανικό για μια γεμάτη δραστηριότητες διαμονή. Hotel Poseidon Resort (Λουτράκι,www.poseidonresort.gr, 210 3229695). Παραθαλάσσιο resort με 320 δωμάτια και πολυτέλειες επιπέδου, όπως οι κορυφαίες γαστριμαργικές επιλογές και το Armonia Wellness Spa. Grand Hotel Olympic (Ελ. Βενιζέλου 1, Λουτράκι, www.grandolympic.gr, 27440 22284). Οι ανέσεις ενός πολυτελούς αστικού και παράλληλα παραλιακού ξενοδοχείου.

Club Hotel Casino Loutraki (Ποσειδώνος 48, Λουτράκι,www.clubhotelloutraki.gr , 27440 60333). Διαμονή 5 αστέρων, αξιόλογα εστιατόρια, υπερσύγχρονο Wellness Center.

Mantas Bay Apartments (Λίμνη Βουλιαγμένης, www.mantashotels.gr, 27410 91220). Πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα στις όχθες της ονειρεμένης λιμνοθάλασσας.

Πευκάκι (Πευκάκι, Λουτράκι, 27440 21111). Φιλοξενία με αυθεντική 70ς αισθητική του αρχιτέκτονα Κιτσίκη, και μια εξίσου φημισμένη κουζίνα.

Mon Repos (Γ. Λέκκα 13, Λουτράκι, 27440 22113) Παλαιάς σχολής ξενοδοχείο πολύ κοντά στα Λουτρά, με 29 δωμάτια βασικών ανέσεων. Λειτουργεί Απρίλιο - Οκτώβριο.

Φαγητό

Η Μουριά (Χατζοπούλου 12, Πάρκο Παιδιού, Λουτράκι). Σπιτικές συνταγές στην ταβέρνα που προτιμούν οι Λουτρακιώτες από το 1948. Πλαζ Λίντο (Λίμνη Βουλιαγμένης, 27410 91235). «Ζωντανά» ψάρια και θαλασσινά που μαγειρεύονται κατόπιν επιλογής σου από τη βιτρίνα. Πλάτανος (Πίσια Περαχώρας, 27440 79485). Ταβέρνα που προτιμούν ντόπιοι κι όσοι έρχονται μιλημένοι από τους γνώστες. Βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτή πριν ξεκινήσετε.

Αρόδο (Παραλία Καλάμια, Κόρινθος, 27410 71500) Μεζεδάκια και θαλασσινά για ούζο και κρασί δίπλα στο κύμα.

Ο Γιάννης (Ποσειδώνος 3, Λουτράκι, www.ouzeri-giannis.gr, 27440 62330). Θαλασσινά, ψάρι αλλά και κρεατικά πάνω στην παραλία. Γνωστός για τις προσεγμένες τιμές.Μαϊστράλι (Ποσειδώνος 83, Λουτράκι,www.maistraliloutraki.gr, 27440 61669). Στην παραλιακή, προς το καζίνο, θαλασσινά και παραδοσιακή κουζίνα σε περιβάλλον που δεν θυμίζει «ταβερνάκι».La Bonta (Εθνικής Αντίστασης & Πέην 12, Λουτράκι, 27440 26000) Η καλύτερη ιταλική κουζίνα με χειροποίητες πίτσες σε ξυλόφουρνο.