Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Α.Παπαρήγα: Ό λαός νά βγεί στούς δρόμους, νά μπλοκάρει τά μέτρα

2012-10-05 17:18

 

 

  •  
 
 «Ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους να τα μπλοκάρει, να μην περάσουν (τα μέτρα)», δήλωσε στη ΝΕΤ FM η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.«Ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους να τα μπλοκάρει, να μην περάσουν (τα μέτρα)», δήλωσε στη ΝΕΤ FM η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 

Το πρωτοφανές είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι αφημένοι κυριολεκτικά στο έλεος, απλήρωτοι, χωρίς καμία διασφάλιση του μέλλοντος, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στο Πεντάγωνο και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτός ο κλάδος θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στήριξης, διότι, όπως επισήμανε, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και άλλων κλάδων. Ερωτηθείσα για τις λίστες παράνομου πλουτισμού, υποστήριξε ότι αυτή η ιστορία θα αξιοποιηθεί για την ανασύνταξη και την αναδόμηση του πολιτικού συστήματος. Αναφερόμενη στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για ένα ναζιστικό μόρφωμα, το οποίο ιδεολογικά είναι πολύ κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό και χρησιμοποιείται για να περάσει η λογική των δύο άκρων και για να τσακιστεί το κίνημα.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Το σχετικά πρωτοφανές είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι αφημένοι κυριολεκτικά στο έλεος, απλήρωτοι, χωρίς καμία διασφάλιση του μέλλοντος και με αποφάσεις που εκφράζουν πλήρη ευθύνη κυβερνήσεων. Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά υφίστανται προβλήματα και προ κρίσης, είναι συνέπεια και των κατευθύνσεων της ΕΕ που επιβάλλει την μείωση του κλάδου της ναυπηγοεπισκευαστικής στην Ελλάδα, επιλογές εφοπλιστών, προσανατολισμοί στα εξοπλιστικά προγράμματα και σε παραγγελίες στο εξωτερικό. Είναι ένας κλάδος που βρίσκεται σε κρίση εδώ πολλά χρόνια και τώρα έχουμε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κανονικά έπρεπε να δεχθούν την αντιπροσωπεία, δεν λέω να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι, έγινε καμία συνάντηση»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πήγε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων και τους αρνήθηκαν τη συνάντηση, που είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη μέρα»;

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Όταν κρατάς κλειστές τις πόρτες για κάποιο λόγο, σημαίνει ότι δεν επιθυμείς τη συνάντηση ή θέλεις να βάλεις τους δικούς σου όρους. Δεν ξέρω πως έγινε, αλλά η οργή και η αγανάκτηση περισσεύει. Οι χώροι αυτοί των ναυπηγείων ήταν και χώροι όπου ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ήταν κυρίαρχος και οι εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτες για την ιδιωτικοποίηση. Καταλαβαίνετε ότι η οργή αυτών είναι πολύ πιο μεγάλη από το συναίσθημα της οργής που μπορεί να έχουμε εμείς οι κομμουνιστές που ξέραμε την προδιαγεγραμμένη πορεία των πραγμάτων. Και μιλάμε για έναν ολόκληρο κλάδο που έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στήριξης, γιατί αυτός ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και άλλων κλάδων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεδομένου κατά την εκτίμησή σας ότι υπήρχε ραντεβού και μάλλον δεν βρέθηκε κανείς στην είσοδο για να τους υποδεχθεί, ότι όλες οι συζητήσεις που έγιναν κατά καιρούς δεν οδήγησαν πουθενά, καλώς είδαμε χθες τα όσα είδαμε στο υπουργείο Άμυνας»;

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Όταν οι εργαζόμενοι φτάνουν σε ένα σημείο απόγνωσης τι μπορούν να κάνουν; Τι να σας πω; Τουλάχιστον δεν έχω στοιχεία για να μιλήσω, ότι είχαν αποφασίσει είτε γίνει, είτε όχι το ραντεβού να κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Άμυνας. Άλλο, μπορούσε να είχε γίνει το ραντεβού και μετά κάτω από μια οργή να υπάρχει μια πιο μεγάλη διαμαρτυρία. Από τη στιγμή που είχαν ένα ραντεβού θα το έκαναν, θα έπαιρναν την απάντηση, δεν θα τους ικανοποιούσε και τότε δικαιολογημένα θα υπήρχε οργή. Όμως οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν, αύριο η ανεργία θα γίνει πολύ μεγαλύτερη».

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Δεν μπορεί να υπάρξει όριο στη λιτότητα, στη φτώχεια στην ανεργία. Από κει θα ξεκινήσουμε. Γιατί κανένας δεν είναι τρελός να απεργεί, έτσι γιατί του κατέβηκε. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια νέα καταιγίδα μέτρων, κι εμείς θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους να τα μπλοκάρει, να μην περάσουν. Μιλάμε για μαζική πολιτική δράση. Εάν στο μνημόνιο το πρώτο κατέβαιναν 10 εκατομμύρια Έλληνες στους δρόμους, έξω από τη Βουλή υπήρχαν 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι, βούλιαζε η Αθήνα, και δε λέω από κει και πέρα ούτε να μπούνε στη Βουλή, ούτε να καεί η Βουλή, και όλα αυτά, τα οποία λέγονται. Ήταν εύκολο να ψηφιστούν; Η κυβέρνηση σου λέει το εξής πράγμα «θα κατέβουν 100-200 χιλιάδες, θα κουραστούν. Θα περάσουν τα μέτρα, θα απογοητευτούν και θα κουραστούν». Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια πίεσης και παρέμβασης. Να ανατρέψει αυτή την πολιτική δεν είναι εύκολο με ένα συλλαλητήριο, αλλά με μια κλιμακωμένη δράση να βάλει εμπόδιο σε αυτή την πολιτική. Οι εκλογές πριν τρεις μήνες εξέφρασαν τον απαιτούμενο ριζοσπαστισμό; Δεν είναι μόνο η ημέρα της ψήφου. Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι μακριά από τη συνδικαλιστική δράση. Άρα, εμείς μιλάμε για ουσιαστική μαζική πολιτική δράση, που έχει να κάνει και με τις μορφές πάλης, με τη μαζικότητα και την κατεύθυνση. Γιατί είσαι σαν την αγελάδα που κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα. Γεμίζεις την καρδάρα με αγανάκτηση και στην κρίσιμη στιγμή τη χύνεις ή πέφτεις στην παγίδα της προβοκάτσιας».

ΓΙΑ ΛΙΣΤΕΣ

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μίζες, και τα λοιπά, υπάρχουν. Και δεν πρόκειται, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, να πούμε ότι δεν υπάρχει το φαινόμενο. Όμως, όλη αυτή η ιστορία, είτε συνέπεσε τυχαία, είτε είναι στο σύνολό της αληθινή, θα αξιοποιηθεί για την ανασύνταξη και την αναδόμηση του πολιτικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνουν, και στην Ελλάδα και έξω, ότι πρέπει να υπάρξει μια αναδόμηση του πολιτικού συστήματος για να ξεγελάσει τον κόσμο. Να υπάρχει μια μεταβατική λύση, ενδεχομένως, όχι μόνιμη, και πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση, κάποιους μπορεί να τους χώσουν και στη φυλακή, κάτι χαμένα χαρτιά, κάποιους θα τους σπιλώσουν, για να βγουν τα καθαρά χέρια, οι καθαροί, αδοκίμαστοι πολιτικοί. Εμείς λέμε στο λαό ότι δεν πρέπει να πέσει σε αυτή τη λούμπα. Το σχέδιο αυτό δεν λέω ότι όλο εκφράζει μια συνωμοσία. Μπορεί ορισμένα πράγματα να βγαίνουν στην επιφάνεια και τυχαία, αλλά αξιοποιούνται. Αλλά σίγουρα υπάρχει σχεδιασμός ανασύνταξης του πολιτικού σκηνικού. Κάποια κόμματα δεν τραβάνε, ενώ υπηρέτησαν το σύστημα πολύ καλά, πχ ΠΑΣΟΚ. Στη θέση του ΠΑΣΟΚ κάτι πρέπει να υπάρξει, και ενδεχομένως κάτι πρέπει να υπάρξει και στο χώρο της κεντροδεξιάς. Προς το παρόν, το πολύ κουτσό άλογο είναι το ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ, η οποία επίσης προβλήθηκε, κι αυτή θα εισπράξει το τίμημα της πολιτικής της. Στοιχείο της αναδόμησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα. Δεν είναι συνωμοσία αυτή. Ό,τι χαρτιά έχει αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας και στην Ευρώπη θα τα χρησιμοποιήσει».

ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Προς το παρόν, η Χρυσή Αυγή εκλογικά δεν συμφέρει τα συντηρητικά κόμματα. Αξιοποιείται, όμως, για να περνάει η θεωρία των δύο άκρων. Δεν ξέρω αν αργότερα υπάρχουν κι άλλες επιλογές, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό που εμείς βλέπουμε είναι ότι η Χρυσή Αυγή, ενώ κόβει στην κεντροδεξιά, θα κόψει ενδεχομένως ψήφους, κι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Θα σας το πω καθαρά, εργατικά λαϊκά στρώματα και νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή. Αυτό το ναζιστικό μόρφωμα, το οποίο ιδεολογικά είναι πολύ κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό, χρησιμοποιείται για να περάσει η λογική των δύο άκρων και για να τσακιστεί το κίνημα. Τώρα, αν αύριο κληθεί να δώσει κι άλλες υπηρεσίες, δεν μπορώ να το πω».

πηγή: ert.gr