Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ή Κίνα θέλει νά χρυσωθεί στή Βενεζουέλα

2012-10-05 21:10


золото слиток

 
Φωτογραφία: EPA

Η Κίνα ετοιμάζει εντυπωσιακή προώθηση στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Συγκεκριμένα έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοιτάσματα – το «Λασ-Κρεστίνας» στη Βενεζουέλα. Η σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση αυτής της χώρας υπογράφτηκε από την εταιρία China International Trust and Investment Corp.

Σχετικές λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν. Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Χουν Λάι απαντώντας σε σχετικό μπρίφιγκ σε ξεκάθαρη ερώτηση δεν κατονόμασε ούτε ακόμα και την τράπεζα που επενδύει αυτό το σχέδιο. Σχετικά με το πόσο θα κοστίσει στην Κίνα αυτό το «χρυσό» πρόγραμμα, δίνει μια έμμεση εντύπωση το ακόλουθο γεγονός. Στο παρελθόν τα κοιτάσματα αυτών των χρυσορυχείων σκόπευε να τα αξιοποιήσει η καναδική Crystallex International Corp. Όμως το 2008 η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακάλεσε άδεια που της είχε παραχωρήσει. Σήμερα, οι Καναδοί προσπαθούν μέσω της διεθνούς διαιτησίας για να πάρουν αποζημίωση ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα χρυσού, γιατί σκοπεύει να αναδειχτεί η δεύτερη δύναμη στον κόσμο στα αποθέματα χρυσού. Η επιδίωξή της είναι κατανοητή, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής Γιάκοβ Μπέργκερ:

- Η οικονομική κρίση στον κόσμο έχει οξύνει το πρόβλημα των εφεδρικών νομισμάτων και κυρίως το δολαρίου. Τα ενεργητικά σε δολάρια βρίσκονται, βέβαια, υπό απειλή, συμπεριλαμβανομένων και των κινεζικών. Γι΄αυτό η Κίνα αναζητεί δυνατότητες ενίσχυσης των νομισματικών αποθεματικών μετατρέποντας τα χάρτινα ομόλογα σε χρυσό.

Σήμερα η Κίνα κατέχει την 6η θέση στον κόσμο στον όγκο χρυσού σε αποθέματα. Για να καταλάβει τη θέση μετά τις ΗΠΑ πρέπει να αγοράσει 6 χιλ. τόνους χρυσό. Ακόμα και μέσα σε μερικά χρόνια αυτό δεν θα είναι εύκολο, εφόσον η ποσότητα αυτή είναι υπερδιπλάσια από την ετήσια εξόρυξη χρυσού στον κόσμο.

Στο γέμισμα των αποθηκών της θα βοηθήσει την Κίνα το Αφγανιστάν, το οποίο πρόσφατα επέτρεψε έδωσε άδεια σε κινεζική εταιρία να αξιοποιήσει τα χρυσορυχεία του. Επίσης ανακοινώθηκε η αγορά από μέρους της Κίνας 2 τόνων χρυσού από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Προφανώς, η «χρυσή τάση» της Κίνας θα καταφέρει νέο χτύπημα στο δολάριο και την αγορά χρυσού, όπως φαίνεται, την περιμένουν ανακατατάξεις, - θεωρεί ο Διευθυντής του Κέντρου πολιτικών ερευνών Αντρέι Βινογκράντοφ:

- Η Κίνα επιδιώκει τον έλεγχο του χρυσού. Αυτό θα επηρεάσει την αξιοπιστία του δολαρίου, την αντίληψη για το δολάριο σαν του βασικού εφεδρικού νομίσματος. Το ίδιο το γεγονός της αγοράς από την Κίνα χρυσού από διάφορες χώρες αντικαθρεπτίζει τη γενική τάση, ότι το δολάριο παύει να θεωρείται αξιόπιστο παγκόσμιο νόμισμα.

Οι ΗΠΑ προς το παρόν εξακολουθούν να είναι η πρώτη οικονομία του κόσμου και προς το παρόν είναι πρώτες και στον όγκο αποθεμάτων χρυσού. Όμως θα αρκέσει άραγε για πολύ αυτό το απόθεμα αντοχής στο φόντο του αυξανόμενου επεκτατισμού της Κίνας;