Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ή έπίθεση έναντίον μου είχε στόχο τήν πολιτική σταθερότητα

2012-10-07 20:23

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις «καθώς και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ αλλά κυρίως το πόρισμα που αποκαλύψατε επιβεβαιώνει ότι ήδη έχουν ελεγxθεί πολλές offshore, έχουν ανοιχθεί πολλοί λογαριασμοί και καμιά εμπλοκή δική μου δεν υπάρχει»

Η επίθεση εναντίον μου είχε στόχο την πολιτική σταθερότητα

Την πολιτική σταθερότητα της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, είχε ως στόχο η επίθεση εναντίον του, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Είναι δεδομένο» -τονίζει- «ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, έστω και... αστήρικτης, αντικειμενικά πλήττει τη σταθερότητα».

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Μεϊμαράκης, αφού δηλώνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις, προαναγγέλλει την κατάθεση μήνυσης κατά της εφημερίδας που τον ενέπλεξε και σημειώνει ότι ο εκδότης της κ. Ν. Χατζηνικολάου «έχει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα που έχει δημιουργήσει».

Τέλος, αναφερόμενος στην αντίδρασή του χαρακτηρίζει μεμονωμένες τις περιπτώσεις που στην πολιτική του πορεία ξεπέρασε τα όρια, αλλά σπεύδει να συμπληρώσει ότι «ήταν απόλυτα δικαιολογημένες, διότι ήθελαν να με πλήξουν ηθικά και ως άνθρωπο».

Θεωρείτε λήξαν το θέμα που ανέκυψε με τις καταγγελίες - δημοσιεύματα που σας ενέπλεκαν σε υπόθεση ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος;

Από την πρώτη στιγμή ήμουν σαφής και κατηγορηματικός. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Απήντησα επί της ουσίας σε κάθε «καταγγελία», έδωσα στη δημοσιότητα το Πόθεν Εσχες από την αρχή της πολιτικής μου καριέρας και εξουσιοδότησα για άνοιγμα των λογαριασμών μου. Επισκέφθηκα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, και ζήτησα την επιτάχυνση της διαδικασίας και την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ώστε να μη γίνεται η δημόσια συζήτηση σε επίπεδο φημών και διαρροών. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που η εφημερίδα σας αποκάλυψε, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις των προσώπων που διετέλεσαν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, είναι ρητές και κατηγορηματικές πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Πρόκειται για μια υπόθεση φοροδιαφυγής που αφορά ιδιώτες. Επίσης κατέρρευσε ο ισχυρισμός του κ. Χατζηνικολάου ότι επί ενάμιση χρόνο η υπόθεση ήταν στα συρτάρια του ΣΔΟΕ. Το διαψεύδουν κατηγορηματικά και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλλά κυρίως το πόρισμα που αποκαλύψατε, το οποίο είναι εκατοντάδες σελίδες και επιβεβαιώνει ότι ήδη έχουν ελεγχθεί πολλές offshore και έχουν ανοιχθεί πολλοί λογαριασμοί. Και καμία εμπλοκή δική μου δεν υπάρχει.

Ωστόσο, δεν αρνηθήκατε ότι είχατε σχέσεις με τον επιχειρηματία κ. Ι. Καρούζο...

Στη μακρόχρονη πολιτική μου πορεία, αλλά και στην πορεία μου στην κοινωνία έχω δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις και μέσα από βαπτίσεις και γάμους. Αυτό δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί. Οπως επίσης δεν σημαίνει ότι με όποιον έχεις κοινωνικές σχέσεις, και τέτοιου είδους, γνωρίζεις ποια θα είναι η πορεία του στον χρόνο. Γίνεται νομίζω κατανοητό από όλους και πολλοί έχουν ζήσει περιπτώσεις όπου φίλοι και γνωστοί έχουν εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο. Ειλικρινά ποιος μπορεί να πει ότι δημιουργώντας μια τέτοια σχέση εγγυάσαι εσαεί για το μέλλον του προσώπου; Σας υπενθυμίζω δε, πως στη βάπτιση των διδύμων του, το πρόσωπο που βάπτισε το δεύτερο παιδί ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεράκης. Πρόσωπο γνωστό και εγνωσμένου κύρους. Κοιτάξτε, το θέμα καταντάει από ένα σημείο και μετά γελοίο. Είναι ενδεικτικό πως η δήθεν εμπλοκή μου σε «σκάνδαλο» ξεπλύματος μαύρου χρήματος μετατράπηκε, όταν κατέστη πλέον ορατό σε όλους πως είναι μια προσπάθεια σπίλωσής μου, σε... κουμπαροσυζήτηση. Ισως κάποιοι να μη θυμούνται πλέον ούτε το όνομα του Γιάννη Καρούζου, αφού συνεχώς, και κατά τη γνώμη μου εσκεμμένα, γινόταν αναφορά από τον συγκεκριμένο Ομιλο ΜΜΕ όχι στο όνομά του αλλά στον «Κουμπάρο του Μεϊμαράκη».

Θεωρείτε ότι υπήρχε κάποια σκοπιμότητα; Και σας το ρωτώ αυτό, διότι θυμάμαι ότι στις δηλώσεις αφήνατε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να προσφύγετε εσείς στη Δικαιοσύνη. Το σκέπτεστε;

Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω κάνει μήνυση σε ΜΜΕ ή σε δημοσιογράφο. Το εξετάζω όμως πολύ σοβαρά. Διότι όπως ήδη δημοσίως έχω πει εμένα με ενδιαφέρει κυρίως η δικαίωσή μου στην κοινή γνώμη και όχι μόνο δημοσιογραφικά και νομικά. Είμαι πολιτικός μάχης. Είμαι συνέχεια δίπλα στον λαό και μπαίνω στην αρένα να αγωνιστώ για τις ιδέες και τις αρχές μου.

Θεωρείτε ότι πίσω από την όλη αυτή υπόθεση, υπήρξε κάτι ύποπτο; Κρύβεται κάτι πίσω από αυτήν την ιστορία κατά τη γνώμη σας;

Τα σενάρια είναι πάρα πολλά. Σε πρώτη φάση εμένα με ενδιέφερε να καταδείξω ότι οι «καταγγελίες» είναι παντελώς αστήρικτες και δεν έχω καμία εμπλοκή. Μετά τις εκλογές - για να απαντήσω στο ερώτημά σας- η χώρα απέκτησε μια πολυκομματική κυβέρνηση με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή. Εγινε ένας αξιόπιστος συνομιλητής για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων που μας αφορούν όλους. Σε αυτή τη φάση, για να πετύχουν οι συζητήσεις με τους δανειστές και να έρθουν επενδύσεις, για να μπορούν οι πολίτες να εκφράζουν πολιτισμένα την αγανάκτησή τους, απαιτείται να υπάρχει αυτή η ομαλότητα και σταθερότητα. Και ζητήματα ηθικής τάξεως βεβαίως να εξετάζονται και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Είναι δεδομένο όμως, ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, έστω και... αστήρικτης, αντικειμενικά πλήττει τη σταθερότητα. Αν μη τι άλλο, ο κ. Χατζηνικολάου επειδή γνώριζε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δημοσιοποίησης και μάλιστα αστήρικτης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για το κλίμα που έχει δημιουργήσει.

Ο δημοσιογράφος, όμως , είχε στα χέρια του μια ενυπόγραφη καταγγελία. Οχι κάτι ανώνυμο, αόριστο. Δεν έπρεπε να τη δημοσιοποιήσει;

Βεβαίως, αλλά με κανόνες δεοντολογίας. Με έρευνα και με τρόπο που δεν θα προκαλέσει τέτοιο αποτέλεσμα. Εδώ, απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, έρευνα δεν έγινε, οι κανόνες δεν τηρήθηκαν, ενώ το αποτέλεσμα, τελικά, ήταν εν γνώσει τους, αναλαμβάνοντας αυτό το μεγάλο κόστος.

Δεχθήκατε κριτική -ακόμη και από συναδέλφους σας εντός της ΝΔ- για το ύφος των επιθέσεων που εξαπολύσατε μετά το δημοσίευμα. Πιστεύετε ότι ήταν υπερβολικός και ότι χρησιμοποιήσατε φράσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής;

Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα κοινά. Υπηρέτησα σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Αν δείτε διαχρονικά την πορεία μου στον πολιτικό βίο θα καταλάβετε πως λειτουργούσα πάντα μέσα στα πολιτικά πλαίσια με έναν ρόλο σταθεροποιητικό, συνθετικό και ενωτικό με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα της χώρας. Και είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που ξεπέρασα τα όρια. Θεωρώ όμως ότι ήταν και απόλυτα δικαιολογημένες διότι ήθελαν να με πλήξουν ηθικά και ως άνθρωπο. Στο πρόσωπό μου συμπίπτουν πολλές ιδιότητες και πρέπει να κριθώ αυτοτελώς. Να κριθώ αυτοτελώς ως πρόεδρος της Βουλής αν ασκώ τα καθήκοντά μου βάσει του κανονισμού και χωρίς διακρίσεις. Ζητώ όμως να κριθώ αυτοτελώς και ως άνθρωπος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

 

  • Το θέμα καταντάει από ένα σημείο και μετά γελοίο και όταν κατέστη πλέον ορατό σε όλους πως είναι μια προσπάθεια σπίλωσής μου, μετατράπηκε σε... κουμπαροσυζήτηση
  • Είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που ξεπέρασα τα όρια. Θεωρώ όμως ότι ήταν και απόλυτα δικαιολογημένες διότι ήθελαν να με πλήξουν ηθικά και ως άνθρωπο.