Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Έως τήν Τετάρτη όλα τά μέτρα στή Βουλή

2012-10-26 10:45

 

 

Ο πρωθυπουργός επιταχύνει τις διαδικασίες και με τη σύμφωνη γνώμη του Ευ. Βενιζέλου καταθέτει έως την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τον Φ. Κουβέλη για να βρεθεί λύση

Η επιλογή της κυβέρνησης για κατάθεση του πακέτου μέχρι την Τετάρτη αποφασίστηκε ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει τελικά ο Φ. Κουβέλης
Η επιλογή της κυβέρνησης για κατάθεση του πακέτου μέχρι την Τετάρτη αποφασίστηκε ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει τελικά ο Φ. Κουβέλης

 

Τέλος στη... μετρολογία βάζει ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αποφάσισε -με τη σύμφωνη γνώμη του Ευ. Βενιζέλου- να καταθέσει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα εργασιακά καθώς και τον προϋπολογισμό.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε χθες από τον Γ. Στουρνάρα, αποφασίστηκε ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα υπάρξουν με τη ΔΗΜΑΡ και τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο κ. Κουβέλης και επιβεβαιώνει πλήρως την απόφαση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους βουλευτές που τη στηρίζουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» καθώς, όπως είχε γράψει το «Εθνος» χθες, κατέληξε στην απόφαση να είναι όλα τα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι σε αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Εάν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα τότε. Και έχουν δίκιο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κ. Κουβέλης θα πρέπει να ταχύτερο δυνατό να δώσει την απάντησή του σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ενώ απέκλεισε να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την τρόικα. Σε ερώτηση εάν κινδυνεύει η συμφωνία αυτή στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν συναινέσει, τόνισε: «Δεν θα είναι ωραίο, διότι είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων. Δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή».

Ωστόσο, στο πλαίσιο των χαμηλών τόνων που επιχειρεί να κρατήσει αυτή την ώρα ο κ. Σαμαράς απέναντι στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι εντολές του πρωθυπουργού είναι ότι στο euroworking group, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ο κ. Τσακλογλου πρέπει να πει ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα βουλευτές εμβέλειας του Φώτη του Κουβέλη, τελικά θα συναινέσουν».

Είναι σαφές ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και δεν αφήνει περιθώρια, ωστόσο από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τον κ. Κουβέλη προκειμένου να βρεθεί λύση και να μη διαρραγεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες συζήτησαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει οι κ. Σταμάτης και Χατζησωκράτης και συμφώνησαν να κρατήσουν μέχρι τέλους τον δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο να προχωρήσει στηριζόμενος ακόμη και στην πλειοψηφία των 160 βουλευτών, που αποτελεί το άθροισμα της δύναμης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα θέσει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και θα επιδιώξει να περάσει τα μέτρα με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, ο αριθμός των διαρροών δεν θα είναι σημαντικός.

Ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΔΗΜΑΡ πάντως, θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς θα επισφραγίσει τη ρήξη και θα προκαλέσει αυτόματα ανασχηματισμό και ίσως ανάληψη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ της θέσης του αντιπροέδρου.