Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Έπαφές σοσιαλιστων εύρωβουλευτών γιά τά φαινόμενα ξενοφοβίας στήν Έλλάδα

2012-10-02 00:47

 

 

Επαφές ομάδας ευρωβουλευτών της Σοσιαλιστικής Ομάδας με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες στην Αθήνα, αναφορικά με την αύξηση του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στη χώρα μας Φωτογραφία ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

Τη δέσμευσή τους ότι θα μεταδώσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις πληροφορίες που συνέλλεξαν κατά τις επαφές που είχαν με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες στην Αθήνα, αναφορικά με την αύξηση του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στη χώρα μας, προκειμένου να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου τετραμελής αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρωτοβουλία της επίσκεψης ανήκει στην ομάδα εργασίας «Κατά του Εξτρεμισμού και της Ξενοφοβίας», της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, ενώ η επίσκεψη είχε και τη στήριξη του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος.

Η ομάδα των ευρωβουλευτών αποτελείται, εκτός από την κ. Ράπτη, από τις κυρίες Sylvie Guillaume (Γαλλία), αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας κατά του Εξτρεμισμού και της Ξενοφοβίας, την Kinga Göncz (Ουγγαρία) πρώην υπουργό Εξωτερικών και την Emine Bozkurt(Ολλανδία).

«Η λύση στα ζητήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας σε όλα τα κράτη της ΕΕ είναι η ευρωπαϊκή λύση», τόνισε η κ. Ράπτη, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε δε ότι «η ανοχή στο ρατσισμό και την ξενοφοβία ισοδυναμεί με έμμεση συνενοχή, η οποία αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτή είναι το μεγαλύτερο μας όπλο για να αντισταθούμε στην οικονομική κρίση».

Σε ερώτηση για το εάν στην άνοδο του ρατσισμού συνέβαλαν τα «αργά» αντανακλαστικά της ΕΕ για τη θωράκιση απέναντι στην κρίση, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι απαντήσεις δίνονται σε 3 επίπεδα, στην Ευρώπη, στο κάθε κράτος-μέλος, και από την προσωπική στάση του καθενός.

Αφού ανέφερε ότι κίνητρο της επίσκεψης στην Αθήνα ήταν οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα το θέμα της Χρυσής Αυγής, η κ. Guillaume μίλησε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν, σημειώνοντας ότι η αποστολή αποκόμισε μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης.

Επιπλέον, τόνισε η λύση θα πρέπει να έρθει σε επίπεδο Ευρώπης και, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αισιοδοξία της για το γεγονός ότι κατά τις επαφές τους παρατήρησαν ότι παρά την ανασφάλεια και το φόβο στην ελληνική κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν δέχονται να μην αντιδρά η κοινωνία σε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα και θέλουν να βρεθούν λύσεις σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και αρχών.

Από την πλευρά της, η κ. Göncz, είπε ότι στη σειρά συναντήσεων της ομάδας ακούστηκαν πολλές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, τις οποίες και θα μεταφέρουν.

«Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας όλοι μαζί κατά της μισαλλοδοξίας και να εναντιωθούμε στην έλλειψη ανοχής. Πρέπει να εξασφαλιστεί στα θύματα ρατσισμού καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Bozkurt, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι συμφωνίες επανεισδοχής γενικά αλλά και συγκεκριμένα με την Τουρκία μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα.

Σε ερώτηση για τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα μας, η κ. Guillaume, τόνισε ότι ο κίνδυνος υπάρχει παντού στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Υπάρχουν αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της ανάγκης όμως θα πρέπει να αντισταθμιστούν από μέτρα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας ώστε να μην μείνει κανείς στην ανασφάλεια, την οποία και εκμεταλλεύονται κάποια κινήματα για εκλογικούς σκοπούς», υποστήριξε.

Η κ. Göncz αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εισόδου του ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας στη Βουλή της χώρας της, «η οποία έχει πληγεί από την κρίση», και τόνισε ότι «πρέπει να αποσταλεί σαφέστατο μήνυμα από τον πολιτικό κόσμο, την αστυνομία, από το δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ».

Νωρίτερα, η ομάδα των ευρωβουλευτών είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη, τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, τους Γιατρούς του Κόσμουκαι με κατοίκους του ιστορικού κέντρου.

Επιπλέον, είχαν συναντήσεις με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και με σειρά φορέων που εκπροσωπούν μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρας μας, αλλά και κοινωνικές ομάδες που πέφτουν θύματα ρατσισμού. Ειδικότερα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Φόρουμ Προσφύγων και Μεταναστών, του Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, καθώς και οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

 
  • Πηγή:ΑΠΕ/ΜΠΕ