Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Έλληνικούς στόχους έχουν τά ξένα funds

2012-11-11 09:28

 

 

Από τη μία βρίσκονται τα hedge funds υψηλού κινδύνου που αναλαμβάνουν ρίσκα, όταν οι άλλοι τα αποδιώχνουν, με στόχο να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη και από την άλλη υπάρχουν κεφάλαια τα οποία είναι έτο
Από τη μία βρίσκονται τα hedge funds υψηλού κινδύνου που αναλαμβάνουν ρίσκα, όταν οι άλλοι τα αποδιώχνουν, με στόχο να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη και από την άλλη υπάρχουν κεφάλαια τα οποία είναι έτοιμα να επενδύσουν στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, όταν διασφαλιστούν συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας

Ανάμεσα σε δύο επενδυτικές τάσεις κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το ποια τελικά θα επικρατήσει αποτελεί συνάρτηση των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας. Από τη μία βρίσκονται τα hedge funds υψηλού κινδύνου που αναλαμβάνουν ρίσκα, όταν οι άλλοι τα αποδιώχνουν, με στόχο να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη και από την άλλη υπάρχουν κεφάλαια τα οποία είναι έτοιμα να επενδύσουν στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, όταν διασφαλιστούν συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας.

Το πρώτο hedge fund που θα ασχολείται με την «εκμετάλλευση των εξαιρετικών ευκαιριών που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα» δημιουργεί η Dromeus Capital. Το συγκεκριμένο fund θα επενδύσει σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Θα διοικείται από την Αθήνα, ενώ αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε τη συγκέντρωση κεφαλαίων και ο πρώτος στόχος έχει τεθεί είναι 200 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Dromeus Capital» Ρίσβας δηλώνει στους Financial Times πως οι επενδυτές πωλούν τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές για κάποιους επενδυτές. Συμπληρώνει επίσης πως καθώς η χώρα έχει γίνει συνώνυμο της χρεοκοπίας δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να την πλησιάσουν και να τοποθετηθούν σε αυτήν. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη επωφεληθεί σημαντικά από το ράλι στα κρατικά ομόλογα. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι στο 30% και εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει στο fund απώλειες έως 50%.

Ωστόσο, σε περίπτωση διάσωσης τα κεφάλαια του fund θα διπλασιαστούν. Υπάρχουν, ωστόσο, επενδυτές που δεν κινούνται με αυτήν τη λογική και αναμένουν απτές αποδείξεις πως η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και κατά συνέπεια θα οδηγηθεί σε ανάπτυξη. Η δε αφετηρία της ανάπτυξης αυτής βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά και άρα τα περιθώρια αποδόσεων είναι πολύ μεγάλα. Και αυτά τα funds είναι διατεθειμένα να αναλάβουν ρίσκο, όμως κινούνται στη βάση συγκεκριμένων projects που διαφαίνεται πως θα υπάρξουν στη χώρα μας. Ένα από αυτά τα projects είναι οι αποκρατικοποιήσεις κυρίως εισηγμένων εταιρειών.

Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα που ταλανίζει την πολιτική ηγεσία της χώρας παρά τη μνημονιακή της υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα το project αυτό. Οι εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις οδηγούν συχνά σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που από την ίδια τη λειτουργία τους μπορούν να αποφέρουν περισσότερα στο κράτος. Από την άλλη πλευρά τα funds κυνηγούν αυτές ακριβώς τις χαμηλές αποτιμήσεις και ασφαλώς δεν είναι διατεθειμένα να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ακριβές τιμές όταν μάλιστα η οικονομία της χώρας, όπως φαίνεται, θα παραμείνει επί ξηρού ακμής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις δύο αντίρροπες αυτές τάσεις έρχεται να συμβιβάσει το χρηματιστήριο, αλλά και η κεφαλαιαγορά ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντιστάθμισης κάποιων απωλειών που θα προκύψουν πιθανότατα από αυτά τα projects.

Έτσι χρηματιστήριο και κεφαλαιαγορά σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει και σε κάποιες φάσεις θα επιβάλει, οι νέοι μέτοχοι να βλέπουν πιο ολοκληρωμένα το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, χρησιμοποιώντας την ελληνική κεφαλαιαγορά και ως μέσο ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών. Δηλαδή αυτό το σχέδιο αφορά πώληση εταιρειών σε Funds που στοχεύουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου. Κρίνουν μάλιστα οι χρηματιστηριακές αρχές πως αυτός ίσως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να τοποθετηθούν κεφάλαια ανεπτυγμένων αγορών στο ελληνικό χρηματιστήριο, δηλαδή στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συγχρόνως όμως αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει πρόβλεψη και για άλλες τοποθετήσεις καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ενέργεια, τουρισμό και real estate. To θεσμικό πλαίσιο επιχειρεί να πραγματοποιήσει διασπορά κινδύνου και διασπορά κεφαλαίων.

Ένα τρίτο project ίσως και το πιο δύσκολο, που σύντομα πάντως θα το δούμε να εξελίσσεται είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Εδώ οι δυσκολίες είναι μεγάλες για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων τα κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές που θα αναζητήσουν σύντομα πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η επένδυση στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε άμεση και όχι σε μερική συνάρτηση με την ελληνική οικονομία καθώς οι τράπεζες, που δεν προκάλεσαν την κρίση, έγιναν αναπόσπαστο τμήμα της λόγω της απόλυτης σχέσης των εργασιών τους με την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Το αν θα βρεθούν κεφάλαια ιδιαίτερα από το εξωτερικό να τοποθετηθούν στις τράπεζες είναι θέμα που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να γίνουν γνωστές τη Δευτέρα μέσω υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί για τον σκοπό αυτόν και βάση αυτής της απόφασης θα καταστεί απολύτως σαφές εάν υπάρχουν δυνατότητες οι μέτοχοι των τραπεζών να λάβουν πίσω τα κεφάλαιά που ενδεχομένως θα τοποθετήσουν αυτήν την περίοδο.