Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Έλεγχος στούς παχυλούς μισθούς 100.000 στελεχών τού Δημοσίου

2012-11-05 23:21

 

 Σε σαρωτικό αναδρομικό έλεγχο των παχυλών μισθών που εξακολουθούν να (απο)λαμβάνουν περίπου 100.000 στελέχη του Δημοσίου θα προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες κρατικές Αρχές. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν όλοι όσοι συνεχίζουν -παρά την ύπαρξη χρηματικού πλαφόν στις αποδοχές τους, το κόψιμο των υπερωριών και την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων- εξακολουθούν να αμείβονται σχεδόν όπως και προς κρίσης. Οσοι εντοπισθούν (και είναι πολλοί) να μην έχουν υποστεί τις προβλεπόμενες, δια νόμου, μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά, τα χρήματα. Πράγματι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από δειγματοληπτικούς ελέγχους προκύπτει ότι ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως αυτοί που κατέχουν θέσεις ευθύνης, εισπράττει πριμ και μπόνους που απαλείφθηκαν με το νέο μισθολόγιο, ενώ εμφανίζονται να εργάζονται υπερωριακώς μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως.
Υψηλόβαθμα στελέχη της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας τόνιζαν με έμφαση ότι η απογραφή των μισθοδοτούμενων από το κρατικό ταμείο που συνεχίζεται θα "βγάλει λαβράκι". Για πρώτη φορά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα γίνουν διασταυρώσεις των τελικών αποδοχών σε όλο το μήκος της διαδρομής που αφορά στην πληρωμή των εργαζομένων του δημοσίου τομέα.
Από τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας εκάστου υπουργείου, ΟΤ ή φορέα μέχρι την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και φυσικά με το σύστημα TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την νέα υπογραφή είναι υποχρεωμένοι για πρώτη φορά να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο, στην ηλεκτρονική μορφή του, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, υπάλληλοι της Βουλής, ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών, καθώς και τα στελέχη των δημοσίων επιχειρήσεων που οι διοικήσεις τους διορίζονται από το κράτος.
Παράλληλα, στο πλαίσιο περιορισμού του φαινομένου της διαφθοράς και την ανακάλυψη επίορκων υπαλλήλων θα περάσουν από "κόσκινο" τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές ανάθεσης δημοσίων έργων, παραλαβής προμηθειών, αξιολόγησης προσφορών και απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και σε όσους υπηρέτησαν σε θέσεις - κλειδιά προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πως "αβγάτισαν" τις περιουσίες τους.
Αν η συγκεκριμένη έρευνα προχωρήσει και δεν αποδειχθεί μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, εικάζεται ότι θα αποκαλυφθεί πλήθος μανδαρίνων που μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκαν να διαθέτουν από δύο κύριες κατοικίες, εξοχικό και πολυτελές αυτοκίνητο. Η αρχή θα γίνει με όσους διετέλεσαν διευθυντές και προϊστάμενοι νευραλγικών υπηρεσιών του Δημοσίου (εφορίες, δασαρχεία, νοσοκομεία, πολεοδομίες κ.λπ.) για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι χρηματίστηκαν και οι υποθέσεις τους, με την κάλυψη συναδέλφων τους που μετείχαν στα πειθαρχικά συμβούλια κατέληξαν στο αρχείο!