Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Άπολύσεις - έξπρές τών "λαδιάρηδων"

2012-10-07 00:16

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Οσοι πιάστηκαν να απλώνουν χέρι στο "παγκάρι" του Δημοσίου, χρηματίστηκαν από ιδιώτες, "αβγάτισαν" παράνομα τις περιουσίες τους και συχνά - πυκνά παίρνουν άδεια από τη σημαία, πρέπει να ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν την... Αλεξάνδρεια του Δημοσίου.
Η απόφαση για απολύσεις - εξπρές των λαδιάρηδων αλλά και των κοπανατζήδων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα είναι ειλημμένη, σε μια προσπάθεια να συμπληρωθεί ο "μαγικός αριθμός" των 15.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του έτους που απαιτεί η τρόικα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά χθες, ότι οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί μαζί με τους λουφατζήδες θα πάνε σπίτια τους.
Παράλληλα, όμως, ύψωσε "προστατευτικό τείχος" σε όσους υπαλλήλους δεν αριστεύσουν κατά τη διαδικασία αξιολόγησής τους που θα πραγματοποιηθεί το α’ εξάμηνο του 2013.
Προηγουμένως θα υπάρξει σημαντική μείωση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει και ο 50%, όπερ σημαίνει ότι θα έχουμε ριζικές μετακινήσεις του προσωπικού των υπηρεσιών που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.
Βασικός παράγοντας για τη λειτουργία ή μη μιας διεύθυνσης ή τμήματος θα είναι το κόστος λειτουργίας σε σχέση με το όφελος για το κράτος. 
Και βεβαίως το εάν αλληλοκαλύπτονται οι αρμοδιότητές του από άλλους φορείς.
Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ενωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Αττικής, στο τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών του ελληνικού κράτους και στη συνέχεια θα υπάρξει πρόγραμμα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η βαθμολόγηση των υπηρετούντων στο Δημόσιο με βάση τα γραπτά τεστ στα οποία θα κληθούν να εξετασθούν, δεν θα οδηγήσει στην... έξοδο όσων αποδειχθούν κουμπούρες. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι εντός των τάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου υπάρχουν μερικές χιλιάδες άτομα που αποδεδειγμένα είναι ακατάλληλα για τα καθήκοντα που ασκούν σήμερα.
Στο σημείο αυτό επιτέθηκε κατά των διεθνών δανειστών μας, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό να προσχωρούμε σε εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης επισείοντας στους 700.000 εργαζόμενους σ’ αυτή το φόβητρο, το σκιάχτρο των απολύσεων.
Για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν περάσει η γραμμή των πιστωτών μας και ενδώσει η κυβέρνηση στις πιέσεις τους τότε θα οδηγήσουμε το ήδη παραλυμένο Δημόσιο σε διάλυση...

ΔΙΚΕΣ ΕΞΠΡΕΣ
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε αποφασισμένος να επισπεύσει τις διαδικασίες σύστασης των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, από τα οποία θα απουσιάζουν εκπρόσωποι των υπαλλήλων, η παρουσία των οποίων συντελούσε τα μάλα στο καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί δεκαετίες τώρα στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο.
Ο κ. Μανιτάκης, δια του γ.γ. του υπουργείου Δημήτρη Στεφάνου, έχει ζητήσει απ’ όλα τα υπουργεία και ειδικά τα νεοσύστατα να συστήσουν άμεσα νέα πειθαρχικά συμβούλια ώστε να αρχίζουν να εξετάζουν υποθέσεις που λιμνάζουν.
Αλλά και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανώλης Βολουδάκης απέρριψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κάθε σκέψη για απολύσεις.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου είναι ένα σχέδιο (προσυνταξιοδοτικής) διαθεσιμότητας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού των στρατηγικών επιλογών του υπουργείου.