Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Άπεργιακός τυφώνας στήν Εύρώπη

2012-11-14 14:00

 

 

Μήνυμα οργής στα κέντρα λήψης αποφάσεων στέλνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, με κινητοποιήσεις κατά της τυφλής λιτότητας. Στην Ισπανία της ανεργίας και των εξώσεων, η σημερινή είναι η δεύτερη γενική απεργία της χρονιάς, που κορυφώνεται με τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι. «Μας στερούν το μέλλον μας», «υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν λύσεις» είναι ορισμένα από τα συνθήματα κάτω από τα οποία συντάσσονται οι δύο μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας, οι UGT και CCOO. Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, με κυρίαρχα το συλλαλητήριο στη Μαδρίτη και την κινητοποίηση στη Βαρκελώνη. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ δήλωσε ότι η αστυνομία θα διασφαλίσει ότι οι βουλευτές «δεν πρόκειται να παρεμποδιστούν στην άσκηση των καθηκόντων τους», μετά το προσκλητήριο συγκέντρωσης έξω από το ισπανικό Κοινοβούλιο που διαδόθηκε μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Στην Πορτογαλία, τα συνδικάτα ελπίζουν ότι η χώρα θα παραλύσει, λίγες μάλιστα ώρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στη Λισαβόνα.«Είναι μία ευκαιρία για όλους τους εργαζομένους να διατρανώσουν τη δυσαρέσκειά τους» δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, που έχει προκηρύξει τη γενική απεργία. Αν και το δεύτερο μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, η UGT δεν έχει υποστηρίξει την απεργία, περίπου οι μισές από τις σχεδόν 50 εργατικές ενώσεις που πρόσκεινται σε αυτό έχουν καλέσει τα μέλη τους να απόσχουν από την εργασία τους. Η διαχειρίστρια εταιρία των πορτογαλικών αεροδρομίων ΑΝΑ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα σε αρκετές πτήσεις. Η CGTP έχει διοργανώσει διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, που θα κορυφωθούν με τα μεγάλα συλλαλητήρια στη Λισαβόνα και το Πόρτο.

 

Στην Ιταλία, η GGIL διοργανώνει τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις. Στη Γαλλία οι CGT, CFDT και FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας συμμετέχει με συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

 

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Ελληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης προς τους Ελληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζομένους.

 

«Οσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει σε δήλωσή της η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κυρία Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

 

 

Δεκέμβριο η «ανάσα» για Ισπανία

 

Στις αρχές Δεκεμβρίου όρισε το Eurogroup τον χρόνο αποδέσμευσης των οικονομικών ενισχύσεων για την Ισπανία. Oπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η απελευθέρωση της βοήθειας προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα εκτιμάται ότι θα γίνει «από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου» και τα χρήματα θα δοθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις «αρχές Δεκεμβρίου».